Sajtóközlemények

VÍZEN ÉS FÖLDÖN IS SPORTÉLMÉNY: DIGITÁLIS MEGOLDÁSOK AZ 56. KÉKSZALAG KÖZVETÍTÉSÉBEN

Budapest, 2024. július 17. 15:00

Magyar Telekom_Kekszalag_header.jpg

 

Digitálisan is szintet lép az 56. Kékszalag vitorlásverseny, kihasználva a Magyar Telekom kiváló balatoni 5G lefedettségét, privát campus hálózatát és az idei évre kialakított innovatív együttműködéseit. A július 18-20-án megrendezett versenyt négy vízi-, három drón- és három parti kamera közvetíti majd, a hajók követését pedig a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja és a Magyar Telekom által kifejlesztett nyomkövető rendszer biztosítja.

A közvetítés élőben a Magyar Vitorlásszövetség oldalán követhető július 18-án reggel 7.00-tól:
56. Kékszalag www.kekszalaglive.huA nyomkövetést a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja biztosítja: https://track.hunsail.hu/ A Telekom 5G szolgáltatásáról bővebb információk itt: Telekom 5G

Hogyan lesz Európa legrégebbi, leghosszabb távú, és évről évre a legtöbb hajót vonzó tókerülő vitorlásversenyéből egy XXI. századi, digitális élményt kínáló valódi technikai sport? A Magyar Telekom a Kékszalag támogatójaként idén is a legmodernebb digitális technológiákkal segíti a regatta lebonyolítását, a hajósokat, valamint az újragondolt televíziós közvetítés és streaming segítségével a nézőket is. A július 18-20. között zajló Kékszalagon, amelynek rajtja és a célja is Balatonfüreden van, a Telekom több, innovatív megoldással jelentkezik, hogy biztosítsa a verseny látványos élő közvetítését.

A Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Telekom többéves együttműködése keretében a Telekom már második éve nyújt digitális támogatást a vitorlásverseny élő online közvetítésében. Az idei eseményt négy vízi-, három drón- és három parti kamera közvetíti, az élő közvetítést pedig a privát campus technológia teszi lehetővé. A Telekom a verseny idejére tuningolt, a tó egész felületére optimalizált hálózata így akár 650 hajó egyidejű helymeghatározását is képes kezelni.

„A Kékszalag verseny önmagában is kiemelkedő sportélmény, meghatározó eseménye a vitorlás közösségnek és a nyári szezonnak. Büszkék vagyunk arra, hogy a Telekom és partnerei által nyújtott digitális szolgáltatások egyre több ember számára teszik elérhetővé a verseny valós izgalmát, nyomon követését. A felsorakoztatott technológia: az 5G hálózat, a privát campus megoldás, az újgenerációs streaming valamint a nyomkövetés mind olyan digitális megoldások, melyeket ma már széles körben tudnak saját tevékenységük hatékonyabbá tétele vagy éppen az ügyfélélmény növelése érdekében hasznosítani nagyvállalatok és vállalkozások egyaránt.” – fogalmazott Gonda Gábor, a Magyar Telekom vállalati megoldásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

„A Private Campus (hálózat szeletelés-slicing) technológia segítségével nemcsak a valós idejű kommunikációt lehet garantálni a privát ügyfelek részére, hanem egyidőben a publikus ügyfelek hálózatforgalmának igényét is ki tudjuk szolgálni a nagyobb rendezvények ideje alatt. Büszkék vagyunk arra, hogy a Vitorlás Szövetséggel együttműködve a közös mérések és munkák során ügyfeleink számára értéket teremtünk és az 5G felhasználásának új dimenziói nyílhatnak meg.” – mondta el Taszner István, a Magyar Telekom Mobile Access Tribe Leadje.

Milyen digitális technológiával támogatja az 56. Kékszalag versenyt a Magyar Telekom?

5G-vel az élményteli közvetítésért

Az 5G technológia nagyobb adatátviteli sebességet, alacsony késleltetést és számosságában több eszköz csatlakozását biztosíthatja, új lehetőségeket nyitva az ipari és lakossági felhasználásban. A Telekom mobilhálózatmodernizációs programja és 5G hálózata fejlesztésének köszönhetően idén nyártól a lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettsége már megközelíti a 67%-ot, a Balaton körüli hálózat fejlesztésnek és optimalizációnak köszönhetően pedig a lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettség a magyar tenger körül pedig idén nyártól 90% feletti szintet ér el.

Az 5G maximális kihasználását a privát hálózat, a Telekom Campus Network teszi lehetővé

Az ipari, vállalati és intézményi privát mobilhálózatok iránti igény nő az 5G terjedésével. A Magyar Telekom kereskedelmi szolgáltatásként kínál privát mobilhálózatot, amely gyors, rugalmas és az ügyfelek igényeire szabható. A Campus Network privát hálózata garantált sávszélességet és biztonságot nyújt és kizárólag az ügyfél által meghatározott eszközökkel használható.  A Telekom a Kékszalag verseny biztonságos és élményszerű lebonyolítása érdekében a létesített Campus Network számára mintegy 10%-os kapacitást dedikál az adott területen lévő publikus hálózaton a privát ügyfelei részére, úgy, hogy privát felhasználás hiányában azt azonnal a publikus ügyfelek rendelkezésére bocsájtja. A Campus hálózatdedikált felügyeleti és monitoring rendszerrel rendelkezik, ami valós idejű információkkal támogatja a privát hálózat felhasználóit.

Sportágspecifikus nyomkövetés

A győri Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjának köszönhetően indulástól érkezésig mindenki számára elérhető lesz a versenyző hajók pozíciója és nyomvonala is. Az új rendszernek köszönhetően valamennyi induló haladása figyelhető lesz a webes alkalmazáson keresztül. A hajókon elhelyezett eszköz a műholdas nyomkövető technológiát használva folyamatosan kiszámolja pozícióját, majd mobilkommunikációs technológia segítségével beküldi az adatokat egy online rendszerbe. Ehhez a Magyar Telekom mobil hálózatát használja fel. Az oldalon a szurkolók élőben láthatják a verseny állását, visszanézhetik a részidőket, sőt akár kedvenc csapatot is beállíthatnak maguknak.

Látványos streaming megoldások

A Kékszalag vitorlásverseny népszerűségének és a nézők szempontjából a szórakoztató értékének is jót tesz, hogy egy speciális fejlesztésnek köszönhetően a közvetítéséhez immár hordozható képalkotó eszközöket is igénybe vesznek: legyen szó a legmodernebb okostelefonokról, vagy épp drónra rögzíthető kamerákról, a szupergyors mobilhálózaton kommunikálva a Campus szolgáltatás által ezen eszközök számára dedikált erőforráson ezek is magas minőségű képet tudnak real time közvetíteni, ami megkönnyíti és olcsóbbá teszi a látványos verseny online stream és televíziós közvetítését. A Telekom a RECnGO partnerségében a Kékszalagon élőben demonstrálja, milyen jól működnek együtt az okoseszközök egy nagysebességű hálózaton, a versenyt online követők örömére.