Sajtóközlemények

A Magyar Telekom megtartotta Éves Rendes Közgyűlését

Budapest, 2007. április 26. 14:00

A Magyar Telekom 2007. április 26-án megtartotta Éves Rendes Közgyűlését. A Közgyűlés elfogadta az auditált éves beszámolókat a Magyar Telekom Csoport és a Magyar Telekom Nyrt. 2006. évi gazdálkodásáról, jóváhagyta az Igazgatóság 2006. üzleti évre vonatkozó felelős vállalatirányítási jelentését, valamint döntött a 2006. évi eredményből fizetendő osztalék mértékéről. Emellett a Közgyűlés módosításokat fogadott el a Társaság Alapszabályában és a Felügyelő Bizottság ügyrendjében, új igazgatósági, felügyelő bizottsági és audit bizottsági tagokat választott, és döntött a díjazásukról is.

A Közgyűlés meghallgatta az Igazgatóság jelentését az ügyvezetésről, a Magyar Telekom Csoport üzletpolitikájáról, vagyoni helyzetének alakulásáról, valamint a Magyar Telekom Csoport és a Magyar Telekom Nyrt. 2006. évi gazdálkodásáról. Ismertetésre került továbbá a Felügyelő Bizottság és a Könyvvizsgáló jelentése a Társaságra vonatkozóan.

A Közgyűlés 1.131.595 millió Ft mérleg főösszeggel és 87.464 millió Ft adózott eredménnyel (a kisebbségi részesedésekre jutó 12.011 millió Ft eredmény levonása előtt) jóváhagyta a Magyar Telekom Csoport Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerint elkészített 2006. évi konszolidált éves beszámolóját.

A Közgyűlés 965.862 millió Ft mérleg főösszeggel és 88.399 millió Ft adózott eredménnyel jóváhagyta a Magyar Telekom Nyrt. magyar számviteli szabályok (HAR) szerint elkészített 2006. évi beszámolóját.

A Közgyűlés áttekintette és jóváhagyta a Magyar Telekom Nyrt. Igazgatóságának a 2006. üzleti évre vonatkozó felelős vállalatirányítási jelentését. A Közgyűlés - értékelve a Társaság igazgatósági tagjainak munkáját - úgy határozott, hogy a tagok számára a felmentvényt megadja a 2006-os üzleti évre, tekintettel a gazdasági társaságokról szóló törvény 30.§ (5) bekezdésére.

A Közgyűlés úgy döntött, hogy a 2006. évi eredményből a részvényeseknek 100 forint névértékű törzsrészvényenként 70 forint osztalékot, míg a 10.000 forint névértékű elsőbbségi részvényre 7.000 Ft osztalékot fizet. A vállalat a magyar számviteli szabályok alapján számított 88.399.617.408 Ft adózott eredményből összesen 72.993.782.050 Ft osztalék kifizetése után, a maradék 15.405.835.358 Ft-ot eredménytartalékba helyezi. Az osztalék kifizetésének kezdő dátuma 2007. május 24. Az osztalékfizetés rendjéről 2007. május 7-én részletes hirdetményt tesz közzé a Társaság.

A Közgyűlés elfogadta az Alapszabály módosítására vonatkozó javaslatot, így bővült a Társaság tevékenységi köre. Ezenkívül a Társasági törvény átalakulásra vonatkozó rendelkezéseinek változása szerint módosult a Magyar Telekom Alapszabálya.

A különböző tőzsdei és egyéb előírásoknak való még jobb megfelelés érdekében módosításra került a Felügyelő Bizottság (FEB) ügyrendje. A kiegészítés értelmében a FEB ezentúl orientációs programot biztosít az új tagok részére, továbbképzési programot biztosít minden tag részére, valamint évente átfogóan értékeli saját teljesítményét.

A Magyar Telekom Nyrt. Igazgatósága, Felügyelő Bizottsága és Audit Bizottsága tagjainak megbízatása a Közgyűlés napján megszűnt, ezért a Közgyűlésnek új igazgatósági, felügyelő bizottsági, és audit bizottsági tagokat kellett választania.

Az Igazgatóság tagjai lettek: Dr. Földesi István, Dr. Gálik Mihály, Michael Günther, Dr. Klaus Hartmann, Horst Hermann, Thilo Kusch, Christopher Mattheisen, Frank Odzuck, Dr. Ralph Rentschler, Rudolf Kemler.

A Felügyelő Bizottság tagjai lettek: Kadlót Gellért, Koszorú István, Varju György, Vermes Péter, Csizmadia Attila, Dr. Farkas Ádám, Dr. Illéssy János, Dr. Kerekes Sándor, Konrad Kreuzer, Dr. Pap László, Dr. Szapáry György, Jutta Burke.

Az Audit Bizottság tagjai lettek: Dr. Farkas Ádám, Dr. Illéssy János, Dr. Kerekes Sándor, Dr. Pap László, Dr. Szapáry György.

Az igazgatósági, felügyelő bizottsági, és audit bizottsági tagok megbízatása az Alapszabály rendelkezéseinek megfelelően 3 évig, 2010. május 31. napjáig tart. Amennyiben a 2009. gazdasági évet lezáró Közgyűlés korábbi időpontban kerül megtartásra, a megbízatás a Közgyűlés napján szűnik meg.

Az Igazgatóság elnökének tiszteletdíját 546.000 Ft/hó összegben, az Igazgatóság tagjainak tiszteletdíját 364.000 Ft/hó összegben; a Felügyelő Bizottság elnökének tiszteletdíját 448.000 Ft/hó összegben, a Felügyelő Bizottság tagjainak tiszteletdíját pedig 294.000 Ft/hó összegben állapította meg a Közgyűlés. Az Audit Bizottság elnökének és tagjainak tiszteletdíjáról a 2005. évi rendes Közgyűlés határozott, az a továbbiakban is érvényben marad.

A Közgyűlés végül elfogadta a Társaság könyvvizsgálatáért személyében felelős könyvvizsgálójának, valamint a helyettes könyvvizsgálójának kijelölését a PricewaterhouseCoopers Kft. részéről.