Sajtóközlemények

Az Antenna Hungária és a T-Mobile mobiltelevíziós kísérletet indított

Budapest, 2007. április 10.

Április 1-jén az Antenna Hungária és a T-Mobile közös mobiltelevíziós tesztet indított. A két társaság között létrejött megállapodás keretében 2007. áprilisától több hónapos teljes körű technikai tesztre kerül sor.

Ennek során a társaságok munkatársai azt vizsgálják, hogy az Antenna Hungária műsorszóró hálózatát és a T-Mobile mobiltechnológiáját miként lehet úgy összekapcsolni, hogy ez DVB-H alapú szolgáltatásra alkalmas legyen. Azaz a tévévevővel ellátott mobilkészüléken jó minőségben televízióadást lehessen nézni.

Az idei év első felében zajló technológiai teszt a két társaság rendszerei közötti együttműködési képességet vizsgálja. Jelenleg két mobiltelefon típus áll rendelkezésére, amellyel a kisugárzott műsorok vehetők. A digitális mobiltévézés tesztjében a 4 közszolgálati csatorna, az M1, az M2, a Duna Tv és a Duna 2 Autonómia műsorai nézhetők, a legújabb készülékekkel, a tévézés újfajta élményét kínálva.

Az Antenna Hungária 2005-ben kezdte meg a mobilkészülékeken nézhető televíziós adások műszaki előkészítését egy 8 országot érintő európai együttműködés, a WING TV projektben keretében. A budapesti kísérleti adó üzembe helyezése után elvégezte a mobiltelevíziós szabvánnyal kapcsolatos méréseket. A WING TV projekt befejezését követően megkezdődtek a tárgyalások a mobiltársaságokkal történő konkrét együttműködés kialakításáról.
A T-Mobile Magyarországon 2002. óta teszi lehetővé egyes televíziócsatornák megtekintését videostreaming szolgáltatásán keresztül, melynek minőségét a 3G és a HSDPA bevezetésével, a nagyobb sávszélességnek köszönhetően tovább javította. Az Antenna Hungária és a T-Mobile hasonló jövőképe vezetett a két cég közötti megállapodáshoz.
Amennyiben a digitális mobiltévézés elindításához szükséges feltételek adottak lesznek (megfelelő tartalomkínálat, végfelhasználói készülékek kellő választéka és megfelelő árazása, a szolgáltatást lehetővé tevő szabályozás és kijelölt frekvencia.), akkor a két cég tervei szerint a kereskedelmi szolgáltatás elindítására jövő évben sor kerülhet.
Az Antenna Hungária és a T-Mobile egyaránt ígéretes lehetőségnek tartja a mobiltelevíziós szolgáltatás bevezetését,mely vonzó lehet az ügyfelek számára és új üzleti lehetőséget teremt az iparág valamennyi szereplője számára.

DVB-H

A DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld) az ETSI (European Telecommunication Standards Institute) által elfogadott szabvány, mely audió és video tartalmak, élő televíziós adások mobil eszközökre (mobiltelefon, PDA stb.) történő továbbítását teszi lehetővé.
Iparági és szabályozói várakozások szerint a DVB-H szabvány lesz az Európában elterjedt mobiltelevíziós technológia, mely a műsorszóró technológiát és az interaktív szolgáltatások nyújtására alkalmas mobil technológiát ötvözi, új televíziós élményt nyújtva a tévénézők számára, illetve kielégítve a különféle típusú fogyasztói igényeket.

A mobiltelevíziózás valamennyi iparági szereplő részére új lehetőségeket jelent. A nézők számára lehetővé válik, hogy televíziós programokat és műsorokat nézzenek mobil készülékeken keresztül és olyan interaktív szolgáltatásokat vegyenek igénybe, mint a szavazás, a csevegés, valamint a programokhoz kapcsolódó weboldalak és információk megtekintése.
A műsorszórók számára lehetőséget teremt, hogy új célközönséget érjenek el, tartózkodási helyüktől függetlenül. A tévénézés már nemcsak az otthonokra korlátozódik, lehetővé válik hogy tömegközlekedési eszközön, autóban is megtekintsük kedvenc sorozatunkat, hírműsorunkat vagy információt szerezzünk az időjárásról, közlekedési helyzetről.
A műsorszórók és tartalomszolgáltatók növelni tudják bevételüket meglévő és mobilkészülékekre kialakított tartalmak továbbításával, az előfizetési és interaktív szolgáltatásokért beszedett díjak bizonyos hányadával.
A mobilszolgáltatók számára lehetőséget teremt, hogy növeljék az egy felhasználóra eső átlagbevételüket jó minőségű, interaktív mobiltelevíziós élményt kínálva erősítsék és növeljék a fogyasztói hűséget.

Európa szinte valamennyi országában folynak mobiltelevíziós kísérletek, melyek az elmúlt egy-két évben gyorsultak föl. A legjelentősebbek, a teljesség igénye nélkül: Finnország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Egyesült Királyság, Cseh Köztársaság, Ausztria vagy Svájc.
Európában DVB-H technológián nyújtott kereskedelmi szolgáltatás egyelőre csak Olaszországban (3 szolgáltató) indult el tavaly a foci vb előtt. A három szolgáltatónak jelenleg közel félmillió előfizetője van. A közeljövőben Finnországban és remélhetőleg Svájcban várható a szolgáltatás elindulása.