Sajtóközlemények

Telekom zenei estek - Chick Corea és a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar koncertjei

Budapest, 2006. szeptember 8.

A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar - folytatva az elmúlt évek nagysikerű hagyományát - ismét egy jazz világsztárral ad közös klasszikus zenei koncertet. Az együttes Bobby McFerrin és Branford Marsalis után, Chick Coreával lép fel Budapesten és Debrecenben. A 2006-os jubileumi Mozart és Bartók év méltó zárásaként, decemberben kerül sor a koncertekre.

A Budapest Kongresszusi Központban december 6-án és a debreceni Kölcsey Központban december 8-án megrendezésre kerülő koncert több szempontból is egyedülálló. Egyrészt nem egy európai turné egyik állomásaként jön létre, hanem felkérésünkre a művész csak ezekre a hangversenyekre utazik át Floridából. Másrészt ezen az esten az első részben Mozart művei csendülnek fel Corea előadásában a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar közreműködésével és Héja Domonkos vezényletével, míg a második részben Chick Corea Bartók művek ihlette jazz improvizációkat játszik zongorán. Chick Corea kedvenc zeneszerzője Bartók Béla, ezért is szerencsés, hogy több mint háromévi időpont-egyeztetés után idén, a zeneszerző születésének 125. évfordulóján jöhetett létre a két magyarországi hangverseny.

A koncertekre szeptember végétől kaphatók jegyek a Budapest Kongresszusi Központ jegypénztárában, a budapesti Nagymező Jegyirodában, és a debreceni Kölcsey Központ jegypénztárában, internetes jegyrendelés a www.jegymester.hu oldalon.

A produkció főtámogatói a T-Com, a T-Mobile és a T-Systems.

Chick Corea

Az 1941-ben a Massachusetts állambeli kisvárosban, Chelsea-ben született és gyermekéveiben klasszikus zenei képzésben részesült zongorista sokak szerint az utóbbi három és fél évtized egyik legnagyobb hatású jazzmuzsikusa, legyen szó akár „free jazz”-ről, „fusion”-ről, vagy „modern mainstream” stílusról. Közben az 1990-es évek közepétől készített klasszikus lemezeket is. 1996-ban Bobby McFerrin énekével és vezényletével a Saint Paul Chamber Orchestra közreműködésével vették fel a még az évben megjelent „The Mozart Sessions” című CD-t. Aztán Corea 1999-re megkomponálta első zongoraversenyét (Chick Corea Piano Concerto #1), amit a London Philharmonic Orchestrával vett lemezre.

A Mozart év alkalmából Bécs városa felkérte egy újabb zongoraverseny (Chick Corea Piano Concerto #2) megkomponálására, amit az idei ún. „In the Spirit of Mozart” turné első állomásán a bécsi Operaházban mutattak be. A turné egyik állomásán július 10-én Dortmundban átadták neki a European Classical Piano Award díjat. Ez egy életműdíj, amit előtte olyan kiválóságok kaptak, mint pl. Daniel Barenboim és Alfred Brendel. Corea az első jazz zongorista, aki ezt a nagy presztízsű díjat megkapta.

Héja Domonkos

A fiatal magyar karmester-generáció egyik legtehetségesebb képviselője ütős és karmester szakon kitüntetéssel diplomázott. 1993-ban megalapította a Danubia Ifjúsági Zenekart, amelynek mai napig művészeti vezetője. 1995-ben Weiner Leó ösztöndíjjal a Budapesti Fesztiválzenekar asszisztens karmestere lett 1998-ban a Magyar Televízió IX. Nemzetközi Karmesterversenyén első díjat nyert, valamint elnyerte a közönségdíját és a Solti György különdíjat is. Az athéni Dimitris Mitropoulos Nemzetközi Karmesterversenyen különdíjat és a közreműködő Chromaton zenekar nagydíját nyerte el. 2003-ban Liszt-díjjal tüntették ki. Rendszeresen kap meghívásokat vezető magyar szimfonikus zenekaroktól, és visszatérő vendég több külföldi együttesnél, többek között a Tokyo City Philharmonic Orchestránál.