Sajtóközlemények

Felügyeleti intézkedések a Magyar Telekommal szemben

Budapest, 2006. július 27. 16:00

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 6 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Telekomra, és figyelmeztette a társaságot a rendszeres tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó jogszabályok betartására.

Mint azt a Magyar Telekom korábban már közzétette, a Társaság jelenleg is vizsgálatot folytat összesen mintegy 700 millió forint értékben megkötött tanácsadási szerződések ügyében annak megállapítására, hogy a szerződések megkötése ellentétes volt-e a társaság szabályzataival, illetve a releváns jogszabályokkal. A független jogi tanácsadó vezetésével és az Audit Bizottság felügyelete alatt zajló vizsgálat jelenleg is tart. A Magyar Telekom korábban arról is tájékoztatta a piacot, hogy a Társaság és néhány leányvállalata a vonatkozó évi rendes közgyűlések csúszása miatt nem tudott és nem tud majd tartani bizonyos, a magyar és más vonatkozó törvények és szabályozások által az auditált éves beszámolók elkészítésére és benyújtására vonatkozóan előírt határidőket.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felszólította a Magyar Telekomot, hogy készítse el éves jelentését és tegyen meg mindent törvényi kötelezettségeinek teljesítése érdekében. A Társaság jelenleg vizsgálja a jogi lehetőségeit annak, hogy a lehető leghamarabb megtartsa az éves rendes közgyűlést és elkészítse az éves jelentés.

A Magyar Telekom kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal a vizsgálat kapcsán, illetve a hatóságok felkérték a Társaságot további információk nyújtására. A PSZÁF arról is értesítette a Magyar Telekomot, hogy az Egyesült Államok Tőzsde- és Értékpapírfelügyelete tájékoztatta, hogy az amerikai szövetségi értékpapírjog esetleges megsértésének kivizsgálásához bekért bizonyos dokumentumokat a Társaságtól.

A Társaság elkötelezett az iránt, hogy teljes mértékben megfeleljen az említett hatóságok követelményeinek és elvárásainak.