Sajtóközlemények

A 20F éves jelentés késedelmes benyújtása

Budapest, 2006. július 3. 18:15

A Magyar Telekom tájékoztatta az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletét (SEC) a 2005. évi 20F éves jelentés késedelmes benyújtásáról, mivel nem tudta tartani az Egyesült Államok 1934. évi Értékpapírpiaci Törvénye által előírt 2006. június 30-i határidőt. A Társaság a tájékoztatást a következő tartalommal nyújtotta be a SEC-nek:

"A Magyar Telekom Nyrt. (a "Társaság") és a Társaság bizonyos leányvállalatainak 2005. december 31-én lezárult pénzügyi évre vonatkozó pénzügyi beszámolójának auditálása során a könyvvizsgáló (PricewaterhouseCoopers) a Társaság leányvállalatai által megkötött két szerződést aggályosnak talált, mivel a szerződések potenciálisan megsérthették a Társaság belső kontroll-rendszerét, illetve a releváns jogszabályokat. A könyvvizsgáló észrevételezte a szerződések szokatlan természetét és azt, hogy azokból látszólag nem származott előnye a Társaságnak, valamint leányvállalatainak. A Társaság vizsgálatot indított a szerződések ügyében. A vizsgálatot független jogi tanácsadó végzi a Társaság Felügyelő Bizottsága Ellenőrző Bizottságának felügyeletével. A fentieken túl a Társaság igazságügyi számviteli szakértőt is megbízott a vizsgálat támogatásával.

A folyamatban levő vizsgálatra tekintettel a Társaság Igazgatósága még nem fogadta el a Társaság 2005. december 31-én lezárult pénzügyi évre vonatkozó éves pénzügyi beszámolóját ("2005. évi pénzügyi beszámolók"). Következésképpen a könyvvizsgáló nem tudja befejezni a 2005. évi pénzügyi beszámolók auditálását, illetve nem tud könyvvizsgálói jelentést kibocsátani. A Társaság értesítette a vizsgálatról a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, az Egyesült Államok Igazságügyminisztériumát és Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletét, valamint egyéb szabályozó hatóságokat.

A vizsgálat nem zárult le 2006. június 30-ig, és a Társaság szerint nem várható annak 2006. július 15-ig történő lezárása sem, így nem várja, hogy a fenti időpontok bármelyikéig rendelkezésre álljanak a 2005. évi auditált pénzügyi beszámolók. A Társaság nem tudja pontosan megítélni, hogy mikor fejeződik be a vizsgálat, illetve mikor fognak rendelkezésre állni ezen pénzügyi beszámolók.

A Társaság 2006. február 13-án, március 30-án, április 26-án, valamint május 11-én tájékoztatta a piacot a folyamatban levő vizsgálatról. A 2005. évi auditált pénzügyi beszámolók nyilvánosságra hozásának, valamint a kapcsolódó 20-F jelentés leadásának időpontjáig a Társaság a piac megfelelő tájékoztatása érdekében publikálta a 2005. december 31-én lezárult évre, illetve a 2006. március 31-én lezárult negyedévre vonatkozó nem auditált pénzügyi információkat."

A Magyar Telekom az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének adott tájékoztatásában kijelentette, hogy nem várható az elmúlt pénzügyi évről készült eredménykimutatásban szereplő működési eredmények jelentős változása.

A Társaság elkötelezett az iránt, hogy teljes mértékben megfeleljen az ügyben illetékes hatóságok követelményeinek és elvárásainak. A Társaság törekszik arra, hogy az ésszerűen lehetséges legrövidebb időn belül megtartsa évi rendes Közgyűlését és elfogadtassa éves eredményeit, valamint az osztalékfizetésre vonatkozó javaslatot.