Sajtóközlemények

Továbbra sincs döntés a Magyar Telekom évi rendes közgyűlésének időpontjáról

Budapest, 2006. április 26. 16:45

A Magyar Telekom bejelenti, hogy a folyamatban lévő vizsgálat miatt, amely következtében a Társaság pénzügyi eredményeinek elfogadása nem zárult le, az évi rendes Közgyűlés időpontjáról továbbra sem született döntés.

A Magyar Telekom Igazgatósága a mai napon a vizsgálat és az auditálási folyamat jelenlegi állását áttekintve úgy határozott, hogy nem hívja össze az évi rendes Közgyűlést, mivel még mindig folyik a vizsgálat az egyik leányvállalata által kötött két, tanácsadási szolgáltatásokra vonatkozó szerződés ügyében.

A Magyar Telekom 2006. február 13-án közzétett, nem auditált 2005. évre vonatkozó pénzügyi beszámolója alapján az Igazgatóság a tavalyi évihez hasonló mértékű, 70 Ft körüli osztalék kifizetését tartja indokoltnak minden 100 Ft névértékű törzsrészvény után. Az Igazgatóság az osztalék pontos összegére vonatkozó javaslatát azonban majd a vizsgálat, illetve az azt követő audit lezárása után fogja megtenni, melyet a Közgyűlés fog jóváhagyni.

Mint azt a Magyar Telekom 2006. március 30-án, illetve 2005. évi eredményének 2006. február 13-i bejelentésekor egyaránt közzétette, a Társaság jelenleg is vizsgálatot folytat az összesen mintegy 700 millió forint értékben megkötött tanácsadási szerződések ügyében annak megállapítására, hogy a szerződések megkötése ellentétes volt-e a társaság szabályzataival, illetve a releváns jogszabályokkal. A független jogi tanácsadó vezetésével és az Audit Bizottság felügyelete alatt zajló vizsgálat jelenleg is tart, és e pillanatban még túl korai annak kimenetelére következtetni. A Magyar Telekom Igazgatósága döntést hozott arról, hogy bizonyos munkavállalókat átmeneti időre mentesít a munkavégzés alól. A Társaság a vizsgálatról értesítette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, valamint az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletét és Igazságügyminisztériumát, és kapcsolatban áll a fenti hatóságokkal a vizsgálat állását illetően. A Magyar Telekom elkötelezett az iránt, hogy teljes mértékben megfeleljen az előbb említett és más, az ügyben illetékes hatóságok követelményeinek és igényeinek.

A Magyar Telekom az évi rendes Közgyűlésnek a fenti okból történő csúszása miatt nem tud majd tartani bizonyos, a magyar törvények és szabályozások által előírt határidőket a Közgyűlés által elfogadott auditált éves beszámolók elkészítésére (beleértve az éves adózott eredmény felhasználásáról szóló határozatot is) és a Budapesti Értéktőzsde, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete valamint a Cégbíróság felé történő benyújtására vonatkozóan. A Társaságot hátrányos jogkövetkezmények is érhetik Magyarországon és az Egyesült Államokban a jelentési kötelezettségek további elmulasztása, illetve más törvényi előírások megszegése miatt.

A Társaság törekszik arra, hogy az ésszerűen lehetséges legrövidebb időn belül megtartsa évi rendes Közgyűlését és elfogadtassa éves eredményeit, valamint az osztalékfizetésre vonatkozó javaslatot.