Sajtóközlemények

i2010

Budapest, 2005. október 12. 11:00

"Az európai információs társadalom a fejlődésért és a foglalkoztatásért - távlatok Közép- és Délkelet-Európában" címmel rendez tudományos konferenciát 2005. október 20-án és 21-én, Budapesten a Mindentudás Egyeteme (ENCOMPASS), a Magyar Tudományos Akadémia, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a T-Com.

A kétnapos, angol nyelvű nemzetközi szakmai konferencia tematikus blokkjaiban - az Európai Bizottság i2010 kezdeményezése alapján - a digitális felzárkózás és innováció technológiai, gazdasági, jogi, szabályozási, intézményi és etikai összefüggéseit vizsgálják a résztvevők. Külön blokkban tárgyalják a szélessávú internethasználat szerepét, illetve alacsony penetrációjának okait.

A konferenciát Dr. Kroó Norbert professzor, a Magyar Tudományos Akadémia természettudományi alelnöke és Dr. Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára nyitják meg.

A konferenciára érkező neves nemzetközi tudósok és szakemberek elemzik a jelenlegi és jövőbeni tendenciákat a média és a hírközlési szolgáltatások fogyasztása terén, megvizsgálják az infokommunikációs kutatás és ipar helyzetét a régióban. Megtudhatjuk, mekkora az információvédelem szerepe az európai információs társadalomban, illetve mit foglal magába az EU i2010-es programja.

A résztvevők megvitatják a Közép- és Kelet-Európai országokban mutatkozó digitális szakadék kérdését és azt, hogy milyen lehetséges megoldások léteznek annak leküzdésére. Részletesen foglalkoznak majd az infokommunikációs technika alkalmazásával az oktatás, a kormányzat és a közigazgatás, valamint az egészségügy területén.

Előadásokat hallgathatunk meg arról, hogy miképpen növelhető az innováció és ösztönözhető a beruházás az infokommunikációs kutatás terén, továbbá mi az egyetemi szféra és az állam szerepe ezen a kulcsterületen. Az előadók kitérnek arra is, hogy a K+F és az innováció miként menedzselhető vállalati szinten.

Izgalmas vita várható a szélessávú technológiáról és annak perspektíváiról. A résztvevők megvizsgálják a régiónkban mutatkozó szélessávú technológiai trendeket, valamint a szélessávú fejlesztés szabályzói és versenyjogi vonatkozásait.

A kétnapos rendezvényt Straub Elek, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója zárja.

A konferencia teljes anyaga megtalálható a www.mindentudas.hu/en és a www.mta.hu weboldalakon.