Sajtóközlemények

A HDB elfogadta a Matáv hálózat összekapcsolási és bérelt vonali referenciaajánlatát

Budapest, 2003. május 22.

A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) elfogadta a Matáv új, az Európai Unióban bevett szabályok szerint számított hálózat összekapcsolási és bérelt vonali referenciaajánlatát, az úgynevezett MARIO-t. Az újonnan elfogadott összekapcsolási díjak 18 százaléktól 37 százalékig terjedő mértékű csökkenést jelentenek a korábbi díjakhoz képest. A Matáv elfogadja a HDB álláspontját és mindent megtesz annak érdekében, hogy a szokásos eljárási rendet követően az uniós csatlakozásig az összekapcsolási szolgáltatások díjai tovább csökkenjenek, megközelítve az Európai Unió megfelelő mutatóit.

A Hírközlési Törvény előírása szerint a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók 2003. január 1-től az úgynevezett hosszú távú előremutató inkrementális költségek (LRIC) módszerét kötelesek alkalmazni hálózat összekapcsolási és előfizetői hurok átengedési referenciaajánlatuk tekintetében. Magyarországon elsőként alkalmazva az Európai Unióban általánosan alkalmazott módszert, a Matáv 2002. november 4-én nyújtotta be új hálózat összekapcsolási referenciaajánlatát (MARIO), majd - miután a bérelt vonali összekapcsolás piacán is „jelentős piaci erő” minősítést kapott - a Matáv kiegészítette az ajánlatot a bérelt vonali szolgáltatásokkal is. Az új összekapcsolási díjak 2003. január 1-ig visszamenőlegesen, illetőleg a társszolgáltatókkal kötött kétoldalú hálózati megállapodások függvényében kerülnek alkalmazásra.


Az elfogadott ajánlat főbb jellemzői

- A modell három (helyi, regionális és országos) szintet különböztet meg. Ennek megfelelően helyi, regionális és országos híváskezdeményezési és végződtetési díjak vannak meghatározva.
- Ahhoz, hogy egy szolgáltató országos szolgáltatóként működhessen, legalább három összekapcsolódási ponttal kell rendelkeznie a 10 régióközpontból háromban a másik összekapcsolásra jogosult szolgáltatóval (ez az infrastruktúra alapú verseny támogatását jelenti). A nem országos szolgáltatók esetében a Matáv kérheti a Hírközlési Döntőbizottságot, hogy a MARIO-alapú díjakhoz képest maximum 20%-kal magasabb díjakat alkalmazhasson.
- Abban az esetben, ha a szolgáltató helyi szintű csatlakozással rendelkezik az adott régió helyi zónájában (Budapest 14 helyi zónára osztott), helyi összekapcsolási díjat fizet. A régió más területeit azonban, amelyeknél nem rendelkezik helyi csatlakozással, regionális vagy országos összekapcsolási díj fejében érheti el.
- Néhány hozzáférési szolgáltatásra (ilyenek például a kék és zöld számok) nem terjed ki az összekapcsolási referencia ajánlat.

A bérelt vonali referencia szolgáltatásokra vonatkozó kiegészítés főbb jellemzői

A bérelt vonali összekapcsolási szolgáltatások a következő szolgáltatásokat foglalják magukba:
- Kétféle, 2 Mbps sávszélességű bérelt vonali összekapcsoló link szolgáltatás, amelyek a két szolgáltató (a Matáv és az összekapcsolásra jogosult szolgáltató) bérelt vonali hálózatát kapcsolják össze.
- Három különböző hosszúságú (helyi, regionális, országos) féláramkör bérelt vonali összekapcsolási szolgáltatás, amelyek a Matáv meglévő bérelt vonali hálózatában kialakított, 2 Mbps sávszélességű összeköttetéseket jelentenek.
- A referencia bérelt vonali szolgáltatások installációs díja 93.602, illetve 59.444 Ft, a különböző szolgáltatások havi díjai pedig 64.000 és 303.000 Ft között vannak.


Forgalmi díjak

Az alábbi táblázat a jelenlegi és a korábbi percalapú összekapcsolási díjakat tartalmazza (Ft/perc ÁFA nélkül).


Az összekapcsolási díjak változása csúcsidőben

Helyi híváskezdeményezési díj:
Csúcsidőben új: 4.48
Csúcsidőben korábban: 5.44
Változás: -0,96

Regionális híváskezdeményezési díj:
Csúcsidőben új: 5.94
Csúcsidőben korábban: 6.46
Változás: -0,52

Országos híváskezdeményezési díj:
Csúcsidőben új: 6.89
Csúcsidőben korábban: 8.32
Változás: -1,43

Helyi hívásvégződtetési díj:
Csúcsidőben új: 3.93
Csúcsidőben korábban: 5.07
Változás: -1,14

Regionális hívásvégződtetési díj:
Csúcsidőben új: 5.38
Csúcsidőben korábban: 6.09
Változás: -0,71

Országos hívásvégződtetési díj:
Csúcsidőben új: 6.34
Csúcsidőben korábban: 7.95
Változás: -1,61


Az összekapcsolási díjak változása csúcsidőn kívül


Helyi híváskezdeményezési díj:
Csúcsidőn kívül új: 1.65
Csúcsidőn kívül korábban: 2.03
Változás: -0.38

Regionális híváskezdeményezési díj:
Csúcsidőn kívül új: 2.19
Csúcsidőn kívül korábban: 2.41
Változás: -0.22

Országos híváskezdeményezési díj
Csúcsidőn kívül új: 2.54
Csúcsidőn kívül korábban: 3.11
Változás: -0.57

Helyi hívásvégződtetési díj:
Csúcsidőn kívül új: 1.45
Csúcsidőn kívül korábban: 1.90
Változás: -0.45

Regionális hívásvégződtetési díj:
Csúcsidőn kívül új: 1.99
Csúcsidőn kívül korábban: 2.27
Változás: -0.28

Országos hívásvégződtetési díj:
Csúcsidőn kívül új: 2.34
Csúcsidőn kívül korábban: 2.97
Változás: -0.63


- 2003. február 15-től a fenti táblázatban feltüntetett összekapcsolási díjakon felül alkalmazható helyi hozzáférési hiány pótdíj összege percenként 2 Ft-ról 1 Ft-ra csökkent.
- Az újonnan elfogadott összekapcsolási díjak a helyi hozzáférési hiány pótdíj változását is figyelembe véve 18 százaléktól 37 százalékig terjedő mértékű csökkenést jelentenek a korábbi díjakhoz képest, ami a helyi hozzáférési hiány pótdíj változása nélkül a Matáv becslése szerint 17% átlagos csökkenésnek felel meg.
- A regionális és országos tranzit költség alapú díjai: 1,18 Ft/perc, illetve 1,92 Ft/perc, csúcsidőben és csúcsidőn kívül egyaránt. A korábbi díjak 1,21 Ft/perc, illetve 2,41 Ft/perc voltak.


A kapcsolódó szolgáltatások díjazása

- Az összekapcsolási nyaláb (IC link) havi díjai 11-18%-kal csökkentek, a nyaláb egyszeri installációs díja 120%-kal emelkedett. Az átviteltechnikai szekrény díja 17%-kal csökkent.
- A betelepülés egyszeri és havi díjainak átlaga gyakorlatilag nem változott. Egyes díjak emelkedtek (pl. üzemeltetési díjak), mások pedig csökkentek (így pl. több havidíj).
- Az összekapcsolási tesztek egyszeri díjai 4, illetve 11%-kal csökkentek.
- A szolgáltatóválasztás díjai az előválasztás megrendelés vizsgálati díj kivételével csökkentek. Az egyszeri installációs díj 81%-kal csökkent, a havidíj 12%-kal, az előválasztás egyszeri előfizetőnkénti installációs díja pedig 4%-kal lett alacsonyabb.

A Matáv elfogadja a HDB döntését és mindent megtesz annak érdekében, hogy a szokásos eljárási rendet követően az uniós csatlakozásig az összekapcsolási szolgáltatások díjai tovább csökkenjenek, megközelítve az Európai Unió megfelelő mutatóit.