Sajtóközlemények

Olcsóbb internet és telefon a Matávtól

Budapest, 2003. február 18.

A Matáv elkötelezett az információs társadalom építésére, ezért - összhangban a kormányzat törekvéseivel - új internetes és telefonos konstrukciókat vezet be, melyek révén 2003. március 1-jétől számottevően csökken az internetezés és a telefonálás költsége, és nő az ADSL-előfizetők száma. Átlagosan 25%-kal csökkennek az internetezés költségei.

A Matáv nagykereskedelmi konstrukcióban kínálja az internetszolgáltatóknak az eddig csak kiskereskedelmi forgalomban bevezetett 15 és 40 órás "Kezdőnet" és "Haladónet" internet-díjcsomagjait. Így az internetszolgáltatók maguk alakíthatnak ki olyan konstrukciókat, melyek magukba foglalják a telefon és az internetelérés díját. A Matáv nagykereskedelmi ajánlata 25%-kal lesz olcsóbb, mint a kiskereskedelmi csomagok, így az internetszolgáltatók ajánlataikban továbbérvényesíthetik a Matáv 25%-os kedvezményét, s a felhasználók internetezési költsége 25%-kal csökken.

A Matáv nagykereskedelmi ajánlata a 15 órás díjcsomagra bruttó 1162,5 Ft (a kiskereskedelmi ajánlat bruttó 1550 Ft), így az internetszolgáltatók ajánlataitól függően a végfelhasználói árak várhatóan 10-15%-kal csökkennek majd. A 40 órás nagykereskedelmi csomag ára bruttó 3000 Ft (a kiskereskedelmi ajánlat bruttó 4000 Ft), az internetszolgáltatók ajánlataitól függően a végfelhasználói árak várhatóan 30-35%-kal csökkennek majd.

A 15 és 40 órás csomagok mellett a Matáv egy új, 100 órás internetcsomaggal is megjelenik a piacon, melyet kiskereskedelmi és nagykereskedelmi formában egyaránt bevezet. A 100 órás csomag kiskereskedelmi ára bruttó 8.750 Ft, nagykereskedelmi ára bruttó 6562,5 Ft lesz, tehát a nagykereskedelmi ár ebben az esetben is 25%-kal olcsóbb a kiskereskedelmi árnál. A Matáv 100 órás csomagjának kedvezményei - a már jól ismert 15 és 40 órás csomagokhoz hasonlóan - az úgynevezett kiterjesztett kedvezményes időszakban, azaz hétköznap 16 órától éjfélig, valamint hétvégén és munkaszüneti napokon 7-24 óráig vehetők igénybe.

Egyre több helyen elérhető az ADSL szolgáltatás

A beruházási adókedvezménynek is köszönhetően 2003-ban a Matáv gyorsítja az ADSL-hálózat kiépítését, amely jelenleg 1,4 millió vezetékes vonalon érhető el, Budapesten és vidéken is jelentős mértékben bővülhet. Az idei évben vidéken – további 52 település bekapcsolásával – 64%-os lesz a telefonvonal számra vonatkozó lefedettség, Budapesten pedig megközelíti a 100%-ot. 2003. végére a lefedett települések száma eléri a százat, az ADSL-előfizetők száma pedig meghaladhatja a százezret.

A Matáv új ADSL-csomagokat vezet be. A jelenlegi 384 Kbit/s sebességű hozzáférés ára csökken, emellett - a jelenlegi 384 Kbit/s hozzáférés árán - egy lényegesen gyorsabb 512Kbit/s sebességű - a kapcsolt vonalinál tízszer gyorsabb - hozzáférés lesz elérhető. Az új konstrukcióknak köszönhetően a végfelhasználói árak várhatóan 20-30%-kal csökkennek. Várakozásaink szerint a 384 Kbit/s sebességű hozzáférések esetén tartósan bruttó 10.000 forint alatti ajánlatok jelennek meg a piacon, míg az 512 Kbit/s sebességű ADSL a jelenlegi 384 Kbit/s árszintjén lesz elérhető.

Jelentősen csökken a vezetékes telefonálás díja március 1-jétől

A Matáv minden eddiginél kedvezőbb vezetékes telefonálási lehetőséget kínál ügyfelei számára: március 1-jétől a Felező díjcsomaggal a helyi és a belföldi távolsági számokat csúcsidőn kívül mindössze bruttó 12 Ft-ért, míg a csúcsidőszakban bruttó 20 Ft-os percdíjakon tárcsázhatják az ügyfelek. A Felező díjcsomag így havonta több mint két óra díjmentes beszélgetést nyújt használóinak. A Felező díjcsomag havidíjának (bruttó 3210 Ft) fele (bruttó 1605 Ft) lebeszélhető, kapcsolási díj nélküli telefonálási lehetőséget biztosít.