Sajtóközlemények

100.000 ADSL a Matávtól

Budapest, 2003. december 18. 09:30

December 17-én a Matáv munkatársai bekötötték a 100 ezredik ADSL előfizető hozzáférését. Ezzel a Matáv teljesítette, sőt az év végéig meg is haladja a 2003. évi terveit. A szélessávú internetelérések számának növekedése 2003-ban megközelítette a 200%-ot.

A Matáv 2003-ban 10 milliárd forintos nagyságrendű beruházást hajtott végre az internetes piacon kitűzött céljainak megvalósítása érdekében. A beruházás nagy részét a társaság a szélessávú internetezés elterjesztésére fordította. Ennek eredményeként idén 175 településre jutott el a szolgáltatás, ezáltal a hazai lakosság több mint kétharmada számára elérhetővé vált a szélessávú hozzáférés.

Szélessávon a legjobbak között Magyarország

A Matáv által elért 100 ezres ADSL előfizetői szám révén a szélessávú internetelérések számának növekedése 2003-ban megközelítette a 200%-ot. A Magyarországon szélessávon internetezők aránya ezáltal európai viszonylatban is igen magasnak tekinthető, hiszen a hazai internetelőfizetők 33%-a szélessávon csatlakozik a világhálóhoz.

A Matáv területén az internet hozzáférésekből minden ötödik ADSL. A kelet-közép-európai régióban az összes ADSL vonalszámot tekintve a Matáv piacvezető, az ADSL penetráció (azaz a népességre vonatkozó elterjedtség) tekintetében Magyarország a második a régióban Észtország mögött. Az ADSL-en internetezők 20%-os aránya pedig meghaladja a 19%-os európai uniós átlagot is.

A Matáv és az internetszolgáltatók közös sikere

A Matáv ADSL-szolgáltatását nagykereskedelmi fomában, internetszolgáltató partnerei részére értékesíti, így a 100 ezres ADSL internetkapcsolatot a Matáv csak az internetszolgáltatók aktív közreműködésével tudta elérni. Ez az eredmény közös siker, mely jól példázza, hogy csak a versenytársak közös erőfeszítése révén valósulhat meg az információs társadalom Magyarországon.
A Matávnak jelenleg 16 ADSL partnere van: Axelero, Drávanet, Elender, Enternet, Etel, Euroweb, Externet, GTS-Datanet, Inform Média, Inter.net, Interware, Invitel, Keystone, TV-NET, VIVAnet, Westel.

Az ADSL-ről

A Matáv 2000 szeptemberében vezette be a gyors internetezést biztosító, szélessávú hozzáférési ADSL-szolgáltatáscsaládját. A Matáv ADSL-termékei kifejezetten a gyors internetezésre szolgálnak, a hagyományos modemes, illetve az ISDN-en történő internetelérésnél akár 20-szor gyorsabb, állandó jellegű kapcsolatot biztosítanak. (Például egy filmelőzetes letöltéséhez ADSL-en csak néhány percre, hagyományos modemen keresztül fél órára van szükség.)

Az ADSL-lel az internet használatakor nincs kapcsolási és telefonforgalmi díj, ugyanakkor a távbeszélő- vagy az ISDN-szolgáltatás zavarása nélkül, azzal egyidőben használható, akár a nap 24 órájában. Az alkalmazott technológiának köszönhetően az ADSL hozzáférés még nagyszámú felhasználó csatlakozása esetén sem "dugulhat be". Négyféle ADSL hozzáférés létezik, melyek közül a lakossági ügyfeleknek a 384 kbit/s és az 512 kbit/s átviteli sebességű internetkapcsolatot, míg az üzleti ügyfeleknek a 768 kbit/s és az 1500 kbit/s sebességű hozzáférést is kínálja a Matáv.

A szélessávú internet terjedése segítheti az internet nyújtotta lehetőségek széleskörű kihasználására épülő minőségi internethasználat fejlődését is. Míg egy átlagos internetező havonta csupán 6 órát használja a világhálót, addig egy szélessávú felhasználó átlagosan több mint 100 órát tölt a neten. A szélessáv használata az internetes tartalmak fejlődését is elősegíti: míg az átlag csupán ügyeinek 9%-át intézi az interneten keresztül, addig a szélessávot használók körében ez az arány már 35%.

Kistelepülési ADSL program
Idén indult a rendkívül sikeres "Kistelepülési ADSL program". A program a piaci igényekhez alkalmazkodó területi fejlesztések révén lehetővé tette, és teszi majd a jövőben is, hogy a kisebb településeken, falvakban is igénybe vehető legyen az ADSL, segítve ezzel a gazdaságilag kevésbé fejlett régiók felzárkózását. A "Kistelepülési program" célja a nagyobb városok ellátását követően olyan települések, helyszínek megtalálása és kiszolgálása, ahol az ADSL iránt számottevő igény mutatkozik. A program első ütemében - június 23-tól - 42 helyszín érdeklődői regisztrálhatták igényüket. A program keretében meghirdetésre kerülő települések listája folyamatosan bővül: a második ütemben - augusztus végéig - újabb 76 település került fel a listára. Mostanáig kereken 200 település kapcsolódott be a programba, a piaci igényekkel összhangban indított fejlesztéseknek köszönhetően pedig 79 helyszínen már elérhetővé vált a szolgáltatás.

Sky DSL - műholdas szélessávú internetkapcsolat
A világháló jó minőségű elérésről azoknak az ügyfeleinknek sem kell lemondaniuk, akik olyan területen élnek, ahol az ADSL egyelőre még nem érhető el. A Sky DSL szolgáltatás ugyanis szélessávú, műholdas internetkapcsolatot biztosít, olyan területeken is, ahol más szélessávú internetelérés nem vehető igénybe. A szolgáltatás műholdas kapcsolat segítségével, a meglévő internetelérés letöltési sebességét sokszorozza meg, így használatával akár 768 kbit/s-os sebességgel tölthető le tartalom a világhálóról.

A 2003-as év mérföldkövei

  • Március 1-én a Matáv új ADSL csomagokat vezetett be, amely lehetővé tette, hogy a 384kbit/s-os ADSL Internet hozzáférés tartósan 10.000 Ft alatt elérhető legyen. Ezzel egyidőben bevezetésre került a kapcsolt vonalinál tízszer gyorsabb 512kbit/s-os csomag, amellyel a lakossági ügyfelek számára is megvalósult a sebességek közötti választás lehetősége. A magasabb sebességű, üzletiADSL csomagok értékesítésének ösztönzéseként egyidejűleg csökkent a 768 kbit/s és az 1500 kbit/s sebességű hozzáférések nagykereskedelmi díja.
  • Az új csomagok elterjedésének ösztönzésére márciusban és áprilisban a Matáv 50%-os belépési díjkedvezmény akciót hirdetett internetszolgáltató partnerei részére, melyhez 13 szolgáltató csatlakozott.
  • Májusban a Matáv honlapjáról elérhető ADSL keresővel az érdeklődők részére lehetővé vált, hogy címük vagy akár telefonszámuk megadásával minden eddiginél gyorsabban és pontosabban tájékozódjanak az ADSL szolgáltatás elérhetőségéről. A programhoz 9 szolgáltató csatlakozott.
  • Júniusban meghirdettük a Kistelepülési ADSL programot, amelyhez 9 internetszolgáltató csatlakozott.
  • Szeptember és november között a Matáv ADSL+PC akciót indított a szerződött partnerei körében. Az akcióban minden ADSL megrendelő kedvezményes HP számítógépet vehetett magának. Az ADSL+PC akcióval egy időben e-learning akció is meghirdetésre került szeptember és december között. Ennek keretében minden ADSL vásárló ingyen elvégezhet egyet a Matáv távoktatásos moduljai közül (Word, Excel, stb.).
  • Október 10-én a partnerek bevonásával a Matáv ADSL akciót indított, mellyel lehetővé vált, hogy az új előfizetők az év végéig akár ingyen használhassák az ADSL internetszolgáltatást. Az akcióhoz minden internetszolgáltató csatlakozott.
  • Novemberben a szolgáltatás elérhetőségének kiterjesztése érdekében a Matáv az eddig ellátatlan, vegyes réz-optikai elérési hálózattal rendelkező területen is (ilyen például Budapest III. kerülete) megkezdte az ADSL szolgáltatás nyújtását. A fejlesztéseknek köszönhetően további 30 ezer ügyfélnek nyílik lehetősége, hogy ADSL-szolgáltatást rendeljen.