Sajtóközlemények

A Matáv megköti az összekapcsolási szerződéseket az alternatív távközlési szolgáltatókkal

Budapest, 2002. március 20.

A Matáv az elkövetkező napokban megkezdi az egyeztető tárgyalásokat az alternatív távközlési szolgáltatókkal az összekapcsolási szerződésekről. A Matáv változatlanul a liberalizáció elkötelezettje, ezért az összekapcsolási szerződések mielőbbi megkötésével szeretne hozzájárulni a tényleges liberalizáció feltételeinek megteremtéséhez, és természetesen tovább folytatja a tárgyalásokat az internetszolgáltatókkal az internetes bevételmegosztás kérdéseiről.

A liberalizáció megvalósulásának egyik leglényegesebb feltétele az, hogy a Matáv és az alternatív távközlési szolgáltatók között összekapcsolási szerződések jöjjenek létre. A Matáv eddig a Vivendivel állapodott meg a hálózatok összekapcsolásáról, erre egy korábban - a Hírközlési törvény hatályba lépése előtt - megkötött szerződés módosításával nyílt lehetőség. A szabályozás értelmében ahhoz, hogy a Matáv új összekapcsolási szerződést kössön, a Hírközlési Döntőbizottságnak (HDB) el kell fogadnia a Matáv referencia összekapcsolási ajánlatát, amely az összekapcsolási szerződések alapjául szolgál majd. A Matáv a referencia ajánlatot határidőre benyújtotta, de több hónap is eltelhet a HDB jóváhagyásáig.

A Matáv célja kezdettől fogva az, hogy minél hamarabb megkezdődhessen az igazi verseny. Ezért a Matáv úgy döntött, hogy felveszi a kapcsolatot azokkal a szolgáltatókkal, amelyek összekapcsolási szerződést kívánnak kötni a Matávval, megkezdi a tárgyalásokat és a lehető leghamarabb megköti az összekapcsolási szerződéseket. A megkötendő szerződések alapjául szolgáló tervezet összhangban van a Matáv által a HDB-nek benyújtott referencia összekapcsolási ajánlattal. Természetesen a referencia ajánlat jóváhagyása után a hatóság által rögzített feltételek érvényesülnek majd, de ezzel az áthidaló megoldással kiküszöbölhető a verseny kiszélesedésének jelenlegi - a Matávon kívül álló - akadálya.

A Matáv változatlanul a liberalizáció elkötelezettje, ezért arra törekszik, hogy - a piaci verseny felgyorsítása érdekében - olyan egyezségre jusson partnereivel, amely mind a Matávnak, mind partnereinek megfelel. Ezt bizonyítja, hogy a Matáv kész az alternatív szolgáltatókkal megkötni az összekapcsolási szerződéseket, és természetesen tovább folytatja a tárgyalásokat az internetszolgáltatókkal az internetes bevételmegosztás kérdéseiről.