Sajtóközlemények

MTA - Matáv együttműködés: Mindentudás Egyeteme

Budapest, 2002. június 3.

2002. június 3-án Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy 2002 szeptemberétől a Matáv és a Magyar Tudományos Akadémia elindítja közös programját, a Mindentudás Egyetemét.

A Matáv és az MTA közös szervezésében 2002 szeptemberétől a tudományos ismeretterjesztés legjobb hazai hagyományait folytatva, francia és angolszász minták alapján enciklopédikus jellegű előadássorozat indul. A Matáv által kezdeményezett program célja áttekinteni és az érdeklődő közönség számára hozzáférhetővé tenni napjaink legmagasabb szintű tudományos ismereteit. Az egyéves program keretében neves tudósok mutatják be a természet- és társadalomtudományok legérdekesebb kérdéseit. A mintegy félszáz előadásra a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem informatikai épületében kerül sor.

Az előadássorozat tematikájának kidolgozását, az előadók körének kialakítását, az előadások honlapjainak szakmai gondozását, valamint az elméleti háttérmunkát az MTA munkatársai vállalták. Az előadások szakirodalmi hivatkozásokkal és a szükséges kiegészítő anyagokkal az interneten is megjelennek majd, itt folytatódik az előadások interaktív része, fórumok, chat-ek formájában.

Az előadásokat az érdeklődők ingyen látogathatják. Az előadássorozatot várhatóan egy országos televízió is közvetíti.