Sajtóközlemények

A HIF elfogadta a Matáv összekapcsolási referenciaajánlatát

Budapest, 2002. július 18.

A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) jóváhagyta a Matáv referencia összekapcsolási ajánlatát (MARIO-t).

A Matáv rendkívül fontos mérföldkőnek tekinti a Matáv és más távközlési cégek referencia összekapcsolási ajánlatának (RIO) hatósági jóváhagyását. A távközlési piac szereplőinek ezen referencia összekapcsolási ajánlatokra volt szüksége ahhoz, hogy az új összekapcsolási rendszer szellemét tükröző, hosszú távra kiszámítható összekapcsolási szerződéseket köthessenek - a közelmúltban aláírt átmeneti szerződések módosításával, illetve a régebbi szerződések teljes kiváltásával. A most elfogadott referencia összekapcsolási ajánlat, a MARIO lesz az alapja az új - vagy a korábbinál nagyobb piaci szerepet vállaló - szolgáltatókkal megkötendő összekapcsolási szerződéseknek is.

A MARIO-val kapcsolatban meghozott HDB határozat alapos elemzéséhez a Matávnak néhány napra még szüksége lesz. Annyi azonban már most - a határozat gyors áttekintése után - megállapítható, hogy a HDB lényegében elfogadta a Matáv által benyújtott tervezetet, de azt olyan szolgáltatásokkal is kiegészítette, amelyek a Matáv értelmezése szerint nem tartoznak a MARIO-köteles, tehát szabályozott feltételek mellett nyújtandó szolgáltatások körébe. A Matáv néhány napon belül kialakítja álláspontját, és eldönti, hogy ezen szolgáltatások tekintetében kíván-e jogorvoslattal élni, vagy inkább a piacra bízza a szabályozottá vált szolgáltatási kör életképességének elbírálását.

E döntéstől függetlenül a Matáv a közeljövőben meg fogja keresni a társszolgáltatókat az összekapcsolási szerződések megkötése, illetve végleges formába öntése érdekében.

Az elmúlt napokban jóváhagyott RIO-k ismeretében a Matáv - a vonatkozó jogszabályi keretek között - át fogja gondolni a belföldi távolsági hívások előfizetői tarifáival kapcsolatos koncepcióját is, figyelembe véve azt az érdekes helyzetet, hogy a Matáv hatékonyabb működése alacsonyabb költségszintet és ezáltal a társszolgáltatókénál markánsan alacsonyabb összekapcsolási díjakat eredményezett.