Sajtóközlemények

Euromoney-díj a Matávnak

Budapest, 2002. július 1.

A Matávnak ítélte a 2002. évi Vállalatvezetési Díjat (“Award for Good Corporate Governance”) a Euromoney gazdasági magazin. Az elismerést Straub Elek elnök-vezérigazgató vette át Martin Th. Born lapigazgatótól a Matáv Székházban.

A Euromoney magazin ez évi felmérése során 215 vállalatot vizsgált meg, amelyek a világ feltörekvő piacainak legnagyobb, tőzsdén jegyzett cégei közül kerültek ki. A felmérés elsősorban a következő szempontok alapján vizsgálta és értékelte a vállalatok vezetését: a tulajdonosi szerkezet átláthatósága, a pénzügyi transzparencia, az Igazgatóság tevékenysége, valamint a menedzsment és a részvényesek érdekeinek összehangolása.

A Matáv által elnyert díj jelentőségét növeli, hogy a tőkepiaci és tőzsdei befektetők egyre inkább a vállalatvezetés megítélésére alapozzák befektetési döntéseiket, mivel a vállalatvezetés minősége meghatározóan befolyásolja a részvényesi értéket is. A vállalatvezetés értékelésében egyedülálló segítséget nyújtanak a befektetőknek a Euromoney felmérései és az azokon alapuló toplisták, különös tekintettel a feltörekvő régiókra. A legújabb toplista részleteit a Euromoney 2002. júliusi száma ismerteti. A Matáv most első ízben került a kiváló vállalatvezetésű cégek listájának az élére.

A Euromoney Londonban megjelenő vezető nemzetközi gazdasági magazin, a világ tőke- és pénzpiacaival foglalkozó egyik legtekintélyesebb szakmai fórum. A különféle témakörökben évente végzett rendszeres felméréseiben azt vizsgálja, hogyan állnak helyt a vállalatok a globális gazdasági versenyben. Az egyes területeken élenjáró vállalatoknak odaítélt Euromoney-díjak jelentős elismerésnek számítanak a nemzetközi üzleti életben.

A Matáv az elmúlt években több szakmai és társadalmi elismerésben részesült. Kiemelkedő ezek közül a Financial Times Globális Távközlési Díja, valamint a KHVM Innovációs Díja. A Budapesti Értéktőzsde több ízben a Matávot minősítette az év Legjobb Tőzsdei Kibocsátójának, és 1998-ban a Matáv lett az év Adományozásban Élenjáró Gazdasági Szervezete is. A Matáv 1999-ben elnyerte Az Évtized Közép-Európai Vállalata címet, 2002-ben pedig a Wharton Infosys Business Transformation Award innovációs díjat.