Sajtóközlemények

Elsőként kapta meg a Matáv a koncessziós távközlési szolgáltatások megfelelőségéről szóló tanúsítványt

Budapest, 2001. szeptember 12.

Az ágazati miniszter által kijelölt tanúsító szervezet, a MATRIX Kft. 2001 nyarán helyszíni audit során tanúsította, hogy a Matáv koncessziós távközlési szolgáltatásai megfelelnek a koncessziós szerződésben meghatározott szolgáltatásminőségi követelményeknek. A társaság a hazai távközlési piacon elsőként kapta meg a koncessziós távközlési szolgáltatások megfelelőségéről szóló tanúsítványt.

A koncessziós szolgáltatások minőségi megfelelőségét független, kijelölt szervezet tanúsította. A tanúsítvány a koncessziós szolgáltatások nyújtásának teljes egészére kiterjed. Vizsgálták a Matáv valamennyi szervezeti egységét, hálózati folyamatát és rendszerét. A független vizsgálat egyebek mellett bizonyította számlázási rendszerünk zártságát és pontosságát, távközlési műszaki rendszereink, panasz- és hibakezelésünk megfelelőségét, valamint ügyfélszolgálatunk színvonalas működését.

A számlázási rendszer magában foglalja a hívás indításától a számla kibocsátásáig terjedő folyamatokat.

A Matáv a jelenlegi tanúsítást megelőző években folyamatosan fejlesztette számlázási rendszerét. A társaság szolgáltatási területén bevezetett egy olyan új rendszert, amely a telefonos szolgáltatások nyilvántartását, a hívásadatok gyűjtését és számlázását szolgálta. Ezt követően telefonközpontjainak és számlázási rendszerének zártságát és pontosságát hitelesíttette, ezzel megfelelt egy nagyon szigorú értékrendnek. E két rendszer fejlesztésére és szakmai üzemeltetésére szereztük meg az ISO tanúsítványt 1999 decemberében. Akkor a nemzetközi SGS-csoporthoz tartozó SGS Hungária mint független tanúsító szervezet helyszíni audit során tanúsította, hogy a Matáv számlázási területén kifejlesztett minőségügyi rendszer megfelel az ISO 9001 szabványnak.

A MATRIX Kft. jelenlegi tanúsítványa igazolja, hogy koncessziós távközlési szolgáltatásaink mindenben megfelelnek a koncessziós szerződés által előírt műszaki mutatóknak és normatív feltételeknek. Ez minőségileg magasabb értéket jelent, mert az ISO mellett tartalmazza azokat a normatívákat is, amelyeket rendeletek, jogszabályok és a Hírközlési Főfelügyelet ajánlásai írnak elő a szolgáltató számára. Reklamáció esetén a hatóság először azt vizsgálja, hogy a szolgáltató rendelkezik-e ezzel a független tanúsítvánnyal. Ha nem rendelkezik vele, akkor a hatóság nem foglal állást a szolgáltató és az ügyfél közötti vitás kérdésben.

Számlázási rendszerünk hitelesített zártsága garancia arra, hogy az ügyfél olyan számlát kap, amely szabályozott munkafolyamat eredményeként készül, pontos, hiteles információkat tartalmaz, és ezt egy független cég, a MATRIX Kft. félévente felülvizsgálja. A Matáv vezetése azért döntött amellett, hogy elsőként veti alá magát egy ilyen szigorú auditnak, hogy ezzel is tovább növelje az ügyfelek bizalmát szolgáltatásai iránt.

A megfelelőségi tanúsítvány jelentősége a liberalizált távközlési piaci körülmények között növekszik, és a jövőben még fontosabb szerepet fog játszani. A Matáv reméli, hogy versenytársaink is rövidesen megfelelnek a jogszabályi kötelezettségnek, és a sikeres vizsgát követően ők is audittal fognak rendelkezni.