Matáv-Posta megállapodás a TETRA szolgáltatásról

Budapest, 2001. május 4.

Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója és Kalmár István, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója a mai napon megállapodást írtak alá a TETRA szolgáltatással kapcsolatos együttműködésről, abban a reményben, hogy az ezzel összefüggő döntését a kormány mielőbb meghozza, és a Magyar Posta Rt.-t kijelöli a készenléti TETRA szolgáltatójának. A megállapodás értelmében a Posta által létesítendő távközlési rendszer működtetéséhez jelentős részben a Matáv Csoport biztosítja az infrastruktúrát.

A TETRA (Terrestrial Trunked Radio) a digitális, földi mobil rádiótávközlés új generációjának egyezményes szabványa. A TETRA az egyetlen létező digitális PMR (professzionális mobil rádióhálózat) szabvány, amelyet az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet elfogad.

A TETRA szabványként a GSM és a DECT kiegészítésének tekinthető. A GSM rendszerrel összehasonlítva a TETRA gyorsabb hívásfelépítést, gyorsabb adattovábbítást és csoporthívásokat tesz lehetővé. A rendszer rugalmasan igazítható egy-egy felhasználói csoport igényeihez, amelyek azt "saját" hálózatként is kezelhetik, holott csak előfizetést és használati jogot vásárolnak. A TETRA természetesen lehetővé teszi más nyilvános telefonhálózatokkal is a kapcsolattartást. Lényeges előnye a GSM-mel szemben a frekvenciatakarékosság.

A TETRÁ-nak két fajtája - készenléti és civil - létezik. A civil és a készenléti rendszer közötti eltérés alapvetően a felhasználói körben rejlik. A készenléti rendszer a speciális felhasználói kör miatt nagyobb megbízhatóságú és szinte 100%-os földrajzi lefedettségű, elsősorban a rendvédelmi és kormányzati szervek (rendőrség, tűzoltóság, katonaság, árvízvédelem, ÁNTSZ stb.) veszik majd igénybe. Előnye a jelenleg használt analóg és GSM rendszerekkel szemben, hogy lehallgathatatlan és jobb minőségű kommunikációra képes. A civil TETRA az üzleti felhasználók - elsősorban az energetika (erőművek, közműszolgáltatók), az építőipar és a biztonságtechnika területén működő vállalatok - számára lehet előnyös.

A készenléti TETRÁ-t már évek óta teszteli a budapesti, XIV. kerületi rendőrkapitányság. A tiszai árvíz idején pedig a Közép- és Alsó-Tisza mentén Szolnoktól Szegedig több mint száz mobilrádióval zajlott le az "éles" üzeme (a Posta 36 óra alatt telepítette a rendszert). A szolgáltatást a vízügyi igazgatóságok mellett a védekezésben részt vevő minden szervezet igénybe vette, és ez bizonyította, hogy közös infrastruktúrára építve mind a készenléti, mind a civil felhasználók kiválóan együttműködhetnek. A TETRA hazai bemutatkozása során lehetőség nyílt az információk gyors, széles körű begyűjtésére és az utasítások azonnali kiadására.

A Matáv Csoport - a Magyar Postával a mai napon aláírt megállapodása révén - az ország legnagyobb távközlési infrastruktúráját teszi a Posta számára elérhetővé, így a TETRA rendszer évek óta húzódó hazai bevezetése elérhető közelségbe kerül, ugyanakkor azzal is számolnak a felek, hogy a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium alkalmas rendszereit hasznosítani fogják a szolgáltatás során. A TETRA a jövőben hatékonyabbá teheti a rendvédelmi szervek munkáját és biztosíthatja hazánk NATO-kompatibilitását a távközlési rendszerek területén.