Sajtóközlemények

A Matáv és a Vivendi Telecom Hungary új összekapcsolási szerződése

Budapest, 2001. december 21.

A Matáv és a Vivendi Telecom Hungary - élve a Hírközlési törvényben a távközlési piac teljes liberalizációjának megvalósulásáig terjedő átmeneti időszakra adott lehetőségekkel - módosították a korábbi jogszabályok szerint megkötött hálózati szerződésüket, 2001. december 23-i hatálybalépéssel. A mai megállapodással létrejött az első olyan összekapcsolási szerződés, mely az új Hírközlési törvény feltételeihez a jelenleg lehetséges mértékben közelítve szabályozza két, egymással versenyző vezetékes távbeszélő szolgáltató között a hálózati kapcsolatot.

A szerződéssel a két társaság megteremtette annak kereteit, hogy - a még szükséges hatósági engedélyek megszerzése után - Magyarországon elsőként tegyék lehetővé lakossági és üzleti ügyfeleik számára másik távbeszélő szolgáltató közvetlen választhatóságát, utat nyitva a versenynek. A jövőben a fogyasztók szabadon dönthetnek arról, hogy a távolsági és a nemzetközi hívások tekintetében maradnak korábbi szolgáltatójuknál, vagy választanak a Matáv és a Vivendi szolgáltatásai között. A fogyasztók rendelkezhetnek úgy, hogy valamennyi távhívásukat az új szolgáltatótól rendelik meg, de fennáll a hívásonkénti szolgáltatóválasztás lehetősége is, illetve tetszés szerint kombinálhatják a két új megoldást.

A Matáv és a Vivendi Telecom Hungary ügyfelei így ugyanazokat az előnyöket élvezhetik majd a távolságiszolgáltató-választásban, mint bármely európai fogyasztó. Az ehhez szükséges hálózatok kialakítását az elmúlt 7 év beruházásai tették lehetővé, melyek nagyságrendje több százmilliárd forint. Magyarországon ezzel - a koncessziós szolgáltatási időszak eredményeire építve - új fejezet kezdődik a vezetékes távközlésben, követve az Európai Uniót.

A két társaság az utóbbi években folyamatosan csökkentette belföldi távolsági és nemzetközi díjait. Ennek folytatása révén - valamint a fogyasztók előtt most kölcsönösen megnyíló lehetőségtől - piacuk növekedését várják, vállalva a versennyel természetesen együtt járó kockázatokat is. Számítanak arra, hogy a hatósági szabályozás támogatni fogja a további előnyöket hozó kiegyensúlyozott versenyt, melyben a vállalatok kizárólag saját értékeikre, ügyfeleik kiszolgálására alapozva tesznek szert nyereségre.

A szerződés aláírásával a két vállalat egyértelműen kinyilvánítja elkötelezettségét a Hírközlési törvény adta lehetőségek és kötelezettségek mihamarabbi érvényesítésére, ügyfeleik és befektetőik érdekében. A szerződés előkészítését nagymértékben elősegítette az Informatikai Kormánybiztosság és a Hírközlési Felügyelet piacnyitást előkészítő munkája, melyet a szolgáltatók véleményükkel, adataikkal támogattak.

Amint a Hírközlési törvényben - illetve az annak alapján eddig elkészült végrehajtási rendeletekben - meghatározott hatósági eljárások lefolytatására szolgáló átmeneti időszak letelik, a társaságok az új szabályozás lehetőségeit teljes mértékben kihasználó, új összekapcsolási szerződést kötnek majd, így járulva hozzá a verseny kiteljesedéséhez.