Sajtóközlemények

A Matáv évi rendes Közgyűlése

Budapest, 2001. április 27.

A Matáv 2001. április 27-én megtartotta évi rendes Közgyűlését Budapesten, a társaság székházában. A Közgyűlés meghallgatta és jóváhagyta az Igazgatóság jelentését az ügyvezetésről, a Matáv Csoport üzletpolitikájáról és vagyoni helyzetének alakulásáról, valamint a konszolidált beszámolókat a Csoport és a Matáv Rt. 2000. évi gazdálkodásáról. A nemzetközi számviteli szabályok (IAS) szerint 2000-ben a bevételek 16%-kal nőttek 1999-hez képest, és elérték a 445,9 milliárd forintot. Az éves eredmény 68,8 milliárd forintot tett ki. A mérlegfőösszeg 15%-os emelkedéssel elérte a 745,5 milliárd forintot. A fejlesztésre és korszerűsítésre fordított beruházások értéke 152,8 milliárd forint volt.

A részvényesek előtt Straub Elek elnök-vezérigazgató ismertette éves értékelését a Matáv 2000-es teljesítményéről. Ebben egyebek mellett elmondta:

"A 2000. évet egy fontos fejlődési korszak lezárásának tekinthetjük mind a Matáv, mind a magyar távközlés történetében. A Matáv évtizedes beruházásainak eredményeképpen az ezredfordulóra fejlett távközlési infrastruktúra épült ki az országban, a magyar háztartások nagy része rendelkezik telefonnal. A Matáv mind műszakilag, mind szervezetileg felkészült a teljes piacnyitásra. Megteremtettük a feltételeit annak, hogy szolgáltatásainkkal hosszabb távon is biztos pozícióval rendelkezzünk a magyar távközlési piacon. A vezetékes telefonpiac telítettsége miatt 2000-től a legígéretesebb, dinamikus növekedést mutató, magasabb részvényesi értéket termelő mobil-, adatátviteli és internetszolgáltatások területére csoportosítjuk át erőforrásainkat. A macedón távközlési vállalat sikeres privatizációjával pedig megtettük az első lépést a Matáv nemzetközi terjeszkedésében."

A Matáv tevékenységében a liberalizált szolgáltatások évről évre nagyobb súlyt kapnak. 2000-ben bevételeinknek már 42%-a származott versenyhelyzetben nyújtott szolgáltatásokból. A három legdinamikusabban fejlődő üzletágunk, vagyis a mobil-, az adatátviteli és az internetszolgáltatások adták az elmúlt évben a Matáv bevételnövekedésének több mint kétharmadát. Piaci pozíciónkat tekintve mind a mobil-, mind az adatátviteli szolgáltatások területén piacvezetők vagyunk, és a Matávneten keresztül a legtöbb lakossági internetező is rajtunk keresztül csatlakozik a világhálóra.

A mobil üzletág ma már a Matáv növekedésének első számú motorja. A Westel mind az előfizetők számát, mind a bevételt és profitot tekintve első a magyarországi mobiltelefon-piacon. A vállalat az év során csaknem megduplázta, közel 1,6 millióra emelte előfizetői számát, s ezzel a háromszereplős GSM-piacon 53%-os részesedést ért el.

A Matáv további dinamikusan fejlődő üzletága az adat- és üzleti kommunikáció. 2000-ben a menedzselt bérelt vonalak számát 27%-kal növeltük, az értékesített kapacitást pedig megkétszereztük. Az ISDN csatornák számát több mint megdupláztuk, elérve a 306 ezret, ami vezetékes vonalaink 10%-át teszi ki. Több mint kétszeresére, 267 ezerre növeltük kábeltelevízió-előfizetőink számát is.

Az internetszolgáltatásban szintén megkétszereztük ügyfélkörünket: a Matávnetnek az év végén 95 ezer modemes előfizetője volt. Továbbra is kiemelt célunk az internet elterjedésének gyorsítása és vezető pozíció elérése mind a lakossági, mind pedig az üzleti piaci szegmensben. Internetkedvezményeinkkel elősegítjük az információs társadalom kialakulását hazánkban.

A Közgyűlés 10 forint egy részvényre jutó osztalékot hagyott jóvá, ami 10,4 milliárd forint kifizetését jelenti a részvényeseknek a 2000. évi nyereségből. Az adózott eredményből az osztalék levonása után fennmaradó 30,2 milliárd forintot eredménytartalékba helyezik. Az osztalék kifizetésének kezdő napja 2001. június 1. Az osztalékfizetés rendjéről 2001. május 15-én részletes hirdetményt tesz közzé a Matáv.

A Közgyűlés módosításokat fogadott el a Társaság Alapszabályában. A módosítások elsősorban a szervezetkorszerűsítéssel és a tőzsdei szabályozással összefüggő változások miatt váltak szükségessé.

A Közgyűlés jóváhagyta a Felügyelő Bizottság módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt ügyrendjét.

A részvényesek megválasztották a Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság tagjait.

A Matáv Igazgatóságának tagjai a 2001. gazdasági évet lezáró Közgyűlés napjáig:

Straub Elek, Christoph M. Baldus, Detlev Buchal, Dr. Csányi Sándor, Gansperger Gyula, Fridbert Gerlach, Dr. Klaus Hartmann, Franz X. Hiergeist, Dr. Patai Mihály.

A Matáv Felügyelő Bizottságának tagjai a 2001. gazdasági évet lezáró Közgyűlés napjáig:

Hans Albert Aukes, Dr. Manfred Balz, Dieter Cazzonelli, Dr. Germus Gábor, Joachim Kregel, Dr. Pap László, Szabó József, Varju György, Vermes Péter.