Sajtóközlemények

A Maktel is hozzájárul a Matáv növekedéséhez

Budapest, 2001. április 25.

A Matáv és a Makedonski Telekomunikacii (Maktel), Macedónia vezető távközlési szolgáltatója Skopjéban, a Maktel székhelyén sajtótájékoztatót tartott. A társaságok vezetői bemutatták a Matáv-Maktel tranzakció részleteit, beszámoltak a 2001 januárjában lezárt akvizíció óta történt fejleményekről, valamint a Matáv és a Maktel jövőbeni terveiről. Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója kijelentette: "A Matáv olyan stratégiai lépésnek tekinti a Maktel megvásárlását, amely lehetőséget teremt arra, hogy a Matáv nemzetközi távközlési vállalatcsoporttá váljon. Meggyőződésem, hogy a kivételes növekedési potenciállal rendelkező Maktel megfelelő partnerünk lesz egy globálisan integrált távközlési vállalat létrehozásában."

Daniel Doncev, a Maktel vezérigazgatója hangsúlyozta: "A Matáv épp a megfelelő pillanatban hajt végre beruházást a délkelet-európai térségben ahhoz, hogy részese lehessen a következő években végbemenő növekedésnek. A Matáv és a Deutsche Telekom szakmai tapasztalata és know-how-ja jelentősen hozzájárulhat a Makedonski Telekomunikacii piaci pozíciójának erősítéséhez és fokozhatja növekedésének ütemét."

A Maktel mintegy 507 000 vezetékes, 110 000 mobil, valamint 10 000 internetelőfizetővel rendelkezett 2000 végén. A Maktel tervei szerint 2001-ben a mobilelőfizetők száma megduplázódik, míg a vezetékes előfizetők száma több mint 10%-kal nő.

A Nemzetközi Számviteli Szabályoknak (IAS) megfelelő eredménykimutatás szerint 2000-ben a Maktel bevételei 12,203 milliárd macedón dénár (MKD) (201 millió euro), EBITDA-ja 4,998 milliárd MKD (82 millió euro), üzemi eredménye 3,780 milliárd MKD (62 millió euro), nettó eredménye pedig 2,839 milliárd MKD (47 millió euro) volt.

Szabó István, a Makedonski Telekomunikacii gazdasági vezérigazgató-helyettese hozzátette: "A macedón telekommunikációs piac kiemelkedő növekedési lehetőségeket rejt magában. Várakozásaink szerint bevételeink növekedése 2001-ben meghaladhatja a 20%-ot, az EBITDA margin pedig meghaladhatja az 50%-ot."

Ezen sajtóközlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmaz. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre a kellő mértéket meghaladó módon támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések azon időpontbeli állapoton alapulnak, amelyben ezen állítások elhangzanak, s nem vállalunk kötelezettséget arra nézve, hogy ezen kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján a továbbiakban nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.

A jövőre vonatkozó kijelentések inherens kockázatokkal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek az előretekintő jellegű megállapításoktól. Az ilyen tényezőket többek között az 1999. december 31-én végződött évre vonatkozó, 20-F formátumú éves jelentésünk is részletezi, amelyet az Egyesült Államok Tőzsde- és Értékpapírfelügyeletéhez (SEC), azaz a U.S. Securities and Exchange Commissionhoz nyújtottunk be.