Sajtóhírek

Magyar Telekom adomány a leginkább rászoruló, halmozottan hátrányos helyzetben élő gyermekeknek

Budapest, 2007. szeptember 4.

2,5 millió forint értékű adományt nyújtott át Magyar Telekom a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Teljes Értékű Életért Alapítványnak. Az alapítvány az adományból a legfejletteb technikával készült, modern hallókészülékeket a vásárol fogyatékkal élő, szociálisan rossz helyzetű illetve állami gondozott gyermekeknek.

A Teljes Értékű Életért Alapítvány célja állami gondozott és szociálisan rászoruló fogyatékos gyerekek segélyezése, a fejlődésüket, fejlesztésüket segítő tan- és egyéb készségfejlesztő eszközök biztosítása.
A kaposvári Pedagógiai és Fejlesztő Központ intézményébe óvodás és általános iskoláskorú gyerekek járnak, tanulnak, szükség esetén a diákotthonban laknak. Az intézmény szakemberei, nevelői, tanári gárdája biztosítja a gyerekek számára a tantervi oktatást, foglalkoztatást, a fejlesztő célú szabadidős tevékenységek lehetőségét, üdültetést, táboroztatást, sport és egyéb, a teljes életet segítő programokat, valamint külön figyelmet fordítanak a tehetségek kiemelésére és egyéni foglalkoztatásukra is. Ez eddig nem kivételes. Ebbe az intézménybe azonban súlyosan hallássérült és beszédhibás gyerekek járnak. Olyan gyerekek, akiknek nemcsak fejlődésükhöz, de létükhöz is speciális feltételek szükségesek, hiszen kommunikációs képességeik korlátozzák lehetőségeiket.
A hallásfogyatékkal élők rehabilitációjának elengedhetetlen feltétele a hallásjavító készülék. A technikai fejlődés e területen is megállíthatatlan, a digitális készülékeknek naponta új és újabb változata jelenik meg.
„Az Országos Egészségbiztosítási pénztár sok készüléket finanszíroz, de a technikai fejlődést természetesen nem tudja követni. Sok a régi, már elavult készülék, amelyek a mai világban sajnos továbbra is hátrányt jelentenek a halláskárosultaknak.” – mondta Dr. Totth László, a Teljes Értékű Életért Alapítvány elnöke.
A Magyar Telekom adományából az intézmény számára 15 db, a legfejlettebb technikai készültségű készüléket vásárolt az alapítvány, amelyek hosszú távon megoldást nyújtanak a halláskárosult gyermekek életminőségének javításához.

A Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásáról

A Magyar Telekom vállalati kultúrájának szerves része a társadalmi felelősségvállalás. A vállalat
saját alapítványain keresztül működtet, illetve támogat oktatási és kulturális intézményeket, rászoruló magánszemélyeket, többek között a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekart, a Puskás Tivadar Távközlési Technikumot, valamint a „Telefonnal a rászorultakért” Alapítványt, amelynek célja a mozgáskorlátozottak, vakok és gyengén látók telefon állomáshoz jutásának és üzemben tartásának segítése.
A vállalat sokrétű adományozási tevékenysége „a Magyar Telekom Hozzáad” program keretében valósul meg. Támogatási stratégiája legfontosabb feladatként a súlyos egészségügyi problémák megoldását célozza, pl. a daganatos megbetegedések szűréshez és gyógyításához, a szív- és érrendszeri betegségek gyógykezeléséhez szükséges feltételek biztosítását, valamint a gyermekek egészségügyi és szociális problémáinak kezelését. Telekommunikációs vállalatról lévén szó, a támogatási palettán méltó mértéket képvisel a testi fogyatékosság miatt kommunikációs problémákkal élők támogatása, valamint a „digitális szakadék” csökkentését célzó kezdeményezések, nem utolsó sorban pedig a természetvédelem is.
„A Magyar Telekom hozzáad” program kuratóriuma évente több mint 100 millió forint pénzadományt oszt szét alapítványok, egyesületek között.