Sajtóhírek

„Living Lab” létesül Budapesten

Budapest, 2006. május 8.

A mobil infokommunikációs technológiák meghonosítása és fejlesztése érdekében megalakul az európai „Living Lab” (Élő Laboratórium) hálózat budapesti irodája. Erről írtak alá szándéknyilatkozatot 2006. május 3-án Budapesten a Living Labs Europe, a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Közép-európai Egyetem, a Magyar Telekom NyRt., a Nokia Hungary Kft. és a Futureal Holding Zrt. képviselői. A döntéselőkészítési munkákat a Közép-európai Egyetem Vezérigazgatói Irodája koordinálja.

A Living Lab Budapest az info-kommunikációs szektorban érdekelt magántőke, az állami és önkormányzati intézmények, valamint a K&F tevékenységeket folytató egyetemi és kutató intézmények közötti szinergiákat használja ki. A Living Lab Budapest aktívan épít a nagyvárosi környezet által nyújtott kreatív lehetőségekre valamint a nagyvárosi és ágazati koncentrációban rejlő egyedi előnyökre. A projekt célcsoportját a városi közösségek innovatív info-kommunikációs technológiákat használó tagjai alkotják. Ide értendők a helyi cégek, üzleti vállalkozások, kisközösségek, városi hálózatok, a civil szféra és a média szereplői, de az itt tanuló diákok vagy a Budapestre látogató turisták is. A fejlesztés az új info-kommunikációs alkalmazásokat – pl. a mobil tartalom- és információszolgáltatás új formáit, az internet-hozzáférés eddig nem ismert eszközeit vagy éppen új interaktív alkalmazásokat – egy nem profitorientált struktúra keretei között az itt felsorolt csoportok rendelkezésére bocsájtja, majd az így nyert tapasztalatokat összegzi és ennek alapján új fejlesztési irányokat határoz meg.

A „Living Lab Budapest” projekt - a Podmaniczky program részeként - javíthatja a főváros versenyképességét és hozzájutását az európai uniós alapokhoz. Európában már 11 országban működnek vagy állnak fejlesztés alatt info-kommunikációs élő laboratóriumok.

Az együttműködésben résztvevő cégek, egyetemek és önkormányzati intézmények megállapodtak abban, hogy hatvan napon belül hatástanulmányban mérik fel a budapesti infokommunikációs igényeket és lehetőségeket. Ezt követően születik meg a végleges döntés a „Living Lab Budapest” projekt résztvevőinek köréről és a megvalósítás üteméről.