Sajtóhírek

Ötvenéves születésnapját ünnepli a telefonos meseszolgálat

Budapest, 2006. április 19.

Ebben az évben ünnepli félszázadik születésnapját a telefonos meseszolgálat.

"Halló, halló gyerekek! Itt a telefonos meseszolgálat!" 1956 április 15-én is így szólította meg a mesemondó a kis hallgatókat, akárcsak manapság. Elsőként Kolozsvári Grandpierre Emil Mátyáskirály felesége című meséjét hallgathatták a gyerekek Komlós Juci tolmácsolásában. A szolgáltatás akkori ára hatvan fillér volt.
A Magyar Telekom jóvoltából hívható meseszolgálat sorsát mindmáig szívügyének érző Liska Dénes szerkesztő elmondta: az '50-es, '60-es években a legnevesebb színészeket sikerült mikrofon mögé ültetni, a "drótmesét" - többek között - Ruttkai Éva, Darvas Iván, Ladányi Ferenc, Gábor Miklós és Szemes Mari mondta a gyermekeknek és a gyermeklelkű felnőtteknek.
A telefon segítségével bensőségesebb kapcsolat születik meg a mesélő és hallgatója között; a gyerekek arra vágynak, hogy személyesen nekik meséljen valaki.
Liska Dénes leginkább a klasszikus népmeséket válogatja műsorába. Napjainkban is elsőbbséget élveznek Benedek Elek, a Grimm testvérek és Andersen történetei. Az elmúlt ötven évben 10 ezer mese felvétel készített Liska Dénes.
Az érdeklődés viszont az utóbbi időben érezhetően csökkent - mondta a szerkesztő. A "drótmese" szolgálatot fénykorában havonta 50 ezren tárcsázták, manapság viszont inkább már a video, a DVD előtt ülnek a gyerekek.
Ha valaki ezekben a napokban tárcsázza a 3171-888 budapesti telefonszámot, a jubileum alkalmából az ötven évvel ezelőtt mondott meséket hallgathatja meg.
A telefonos meseszolgálat archívumából 2000-ben Drótmesék címmel könyv és CD is megjelent a Szabad Tér Kiadó gondozásában.