Sajtóhírek

Branford Marsalis és a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar közös koncertje

Budapest, 2005. június 30.

Egyedülálló koncertet hallhatunk 2005. október 5-én 20.00 órai kezdettel a Művészetek Palotájában, ahol a T-Com zenei esték sorozat keretében a jazzvilág egyik vezető muzsikusa, a Grammy-díjas szaxofonos Branford Marsalis ad közös koncertet a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekarral. A zenekar örömmel fogadta a hírt, ugyanis az elmúlt évben, egy másik jazz világsztárral, Bobby McFerrinnel adott közös koncertjük, páratlan sikert aratott.

Branford Marsalis az 50-es és 60-as évek jazz stílusaiból merít, de a modern jazz egyik legnagyobb megújítójaként ezzel olyan új zenei nyelvezetet alkotott, amely nagy közönségsikereket ér el. A budapesti közönség 1988-ban Sting mellett láthatta először, ebben az évben kezdődött hosszú és eredményes együttműködésük a világhírű zenésszel. Másodszor 1999-ben, saját jazz quartettjével lépett fel Budapesten.

Branford Marsalis komolyzenei karrierje is jelentős. 1986-ban készítette el első klasszikus átiratokból készült szólólemezét szimfonikus zenekarral, amelynek címe Romances for Saxophone. 2001-ben jelent meg a modern francia szerzők műveit tartalmazó, második klasszikus lemeze, Création címmel.

Az októberi koncert több szempontból is egyedülálló, mivel a művész nem koncertturné keretében utazik Magyarországra hanem csak erre a hangversenyre, és ad komolyzenei koncertet a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekarral. A hangversenyen elhangzik Ravel La Valse, és Rapszódia zenekarra és szaxofonra c. műve, de megszólal Iber Concertino da Camerája, Debussy A tenger, Mahler és Vaughan Williams egy-egy darabja is. A koncertet Ligeti András vezényli.

Az októberi koncertre szóló jegyek július 7-től kaphatók az alábbi jegyirodákban: Művészetek Palotája, Concert & Média jegyirodái valamint a Nagymező utcai jegyirodában.