Sajtóhírek

"Az EU alkotmányozása és Magyarország" a Mindentudás Egyetemén

Budapest, 2003. október 22.

Október 20-án délután a Mindentudás Egyeteme Klubjában mintegy háromszáz érdeklődő előtt "Az EU alkotmányozása és Magyarország" címmel tartottak nyílt beszélgetést.

Az esemény előadói Martonyi János volt külügyminiszter és Balázs Péter különleges meghatalmazott EU nagykövet voltak, a beszélgetést Palánkai Tibor, az EU Kommunikációs Közalapítvány kuratóriumának elnöke moderálta. Az előadók rövid bevezetőik után az érdeklődők kérdéseire válaszoltak.

Martonyi János példáiban arra mutatott rá, hogy az EU-ban miként érvényesül egyszerre, miként egyensúlyozza egymás hatását két szembenálló elv: a tagállamok jogai és a közösség hatásköre. Az egykori külügyminiszter hibái ellenére is alkalmasnak találta az alkotmány szövegét, de nem vállalkozott jóslásra, úgy vélte, tíz év múlva a Mindentudás Egyetemén latolgathatjuk majd az okmány sikereit, kudarcait.

Balázs Péter, aki éppen Martonyi János szerepét vette át az EU Konventjének munkájában, azt igyekezett bemutatni, miként működhet hatékonyan egy olyan szervezet, amelynek húsz irányító testülete van, s ez az egyre bonyolultabb struktúra hogyan képes kezelni nagyok és kicsik vitáit.

A hallgatókat főként az érdekelte, hogy az alakuló szervezetben miként értelmezik majd az egyes tagok egyenlőségét és egyenlőtlenségeit, meddig juthat el a föderáció folyamata, s hogyan választódnak ki az egyes testületek tagjai. Mivel az EU által meghirdetett magyar pozíciókra több mint 8 ezren nyújtották be a pályázatukat, kijelenthető, hogy az egyesült Európa irányításának feladata sokunk számára jelent nagyon vonzó kihívást.