Befektetői közlemények

A szabályozó hatóság nyilvánosságra hozta a Magyar Telekom hálózat-összekapcsolási referencia ajánlatára vonatkozó határozat tervezetét

2006. március 7.

A Magyar Telekom,   Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa nyilvánosságra hozta határozat tervezetét a Magyar Telekom új összekapcsolási referencia ajánlatára vonatkozóan.

Ez a bejelentés a főbb változásokat mutatja be a szabályozó hatóság 2006. március 3-án közzétett határozattervezete alapján, az új díjakat visszamenőlegesen 2005. szeptember 15.-től kell alkalmazni. Főbb változások a referencia ajánlatban:

  • Az új referencia ajánlat alapján a társszolgáltatók bizonyos forgalmi korlátok mellett egyetlen országos ponton való összekapcsolódással elérhetik a Magyar Telekom teljes vezetékes előfizetői körét, amelynek forgalmi díjai most azonosak az országos híváskezdeményezési és –végződtetési díjakkal.
  • A bérelt vonali szolgáltatások kikerülnek a referencia ajánlatokból, a továbbiakban azokra „kiskereskedelmi ár mínusz” árszabályozás vonatkozik.
  • Ebben a bejelentésben szereplő adatok a határozattervezet adatainak felelnek meg.

1. Forgalmi díjak

Az NHH most közzétett tervezett díjai a becslések szerint a korábbi díjakhoz képest átlagosan 14%-os csökkenést jelentenek. Az alábbi táblázat az új és a korábbi percalapú összekapcsolási díjakat tartalmazza (ÁFA nélkül):

Forgalmi díjak (Ft/perc) Csúcsidőben új Csúcsidőn kívül új Csúcsidőben korábban Csúcsidőn kívül korábban
Helyi híváskezdeményezési díj   2,08   1,21   2,42   1,27
Regionális híváskezdeményezési díj   2,58   1,50   3,48   1,82
Országos híváskezdeményezési díj   2,94   1,70   4,87   2,56
Helyi hívásvégződtetési díj   1,79   1,04   2,07   1,09
Regionális hívásvégződtetési díj   2,29   1,32   3,09   1,63
Országos hívásvégződtetési díj   2,63   1,52   4,42   2,32

A tranzit szolgáltatások kikerültek a referencia ajánlatból. A 2Mbit/s kapacitású átalánydíjas Internet-híváskezdeményezés (FRIACO) szolgáltatás havidíja 4.9%-kal nettó 247 599 Ft-ra csökkent. A percalapú szolgáltatási díjakat (ÁFA nélkül) az alábbi táblázat tartalmazza:

Internet híváskezdeményezés (Ft/perc) Csúcsidőben új Csúcsidőn kívül új Csúcsidőben korábban   Csúcsidőn kívül korábban
Helyi Internet híváskezdeményezési díj   2,16   0,91   2,16     0,91
Regionális Internet híváskezdeményezési díj   3,03   1,28   3,03   1,28

2. A kapcsolódó szolgáltatások díjazása

A kapcsolódó szolgáltatások díjai jelentős mértékben (40-90%) csökkennek. A számhordozás egyszeri díja például 39%-kal 2592 Ft-ra, míg a szolgáltató előválasztás előfizetőnkénti beállítási díja 55%-kal 1482 Ft-ra csökkent.

Ezen befektetői közlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmaz. Azon megállapítások, melyek nem múltbeli eseményekre vonatkoznak (azaz a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentések), jövőre vonatkozóak. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre a kellő mértéket meghaladó módon támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések azon időpontbeli állapoton alapulnak, amelyben ezen állítások elhangzanak, s nem vállalunk kötelezettséget arra nézve, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján a továbbiakban nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.

A jövőre vonatkozó kijelentések inherens kockázatokkal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek az előretekintő jellegû megállapításoktól. Az ilyen tényezőket többek között a 2004. december 31-én végződött évre vonatkozó, 20-F formátumú éves jelentésünk is részletezi, amelyet az Egyesült Államok Tőzsde- és Értékpapírfelügyeletéhez (SEC), azaz a U.S. Securities and Exchange Commissionhoz nyújtottunk be.