Befektetői közlemények

A szabályozó hatóság nyilvánosságra hozta határozat tervezetét a Magyar Telekom Nyrt. helyi hurok és helyi bitfolyam átengedésre vonatkozó referencia ajánlatáról

Budapest, 2006. július 17.

A Magyar Telekom Nyrt. (Reuters: NYSE: MTA.N, BÉT: MTEL.BU és Bloomberg: NYSE: MTA US, BÉT: MTELEKOM HB), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa nyilvánosságra hozta határozat tervezetét a Magyar Telekom új helyi hurok és helyi bitfolyam átengedés referencia ajánlatára vonatkozóan.

Ez a bejelentés a főbb változásokat mutatja be a szabályozó hatóság 2006. július 14-én közzétett határozattervezete alapján, az új díjakat visszamenőlegesen 2006. január 19-től kell alkalmazni. Főbb változások a hurokátengedési referencia ajánlatban:

  • Az új referencia ajánlat alapján a társszolgáltatók számára lehetővé válik az alhurok teljes és részleges bérlése a Magyar Telekom hálózatában.
  • A társszolgáltatók a használaton kívüli helyi hurkokat is kibérelhetik szolgáltatások nyújtására, amennyiben az adott használaton kívüli helyi hurok átengedése a Magyar Telekom számára nem jelent aránytalan terhet.

Ebben a bejelentésben szereplő adatok a határozattervezet adatainak felelnek meg.

1.   Alap havidíjak

A most közzétett tervezett alap havi díjak a becslések szerint a korábbi (2005. augusztustól alkalmazott) díjakhoz képest 1-4 %-os csökkenést jelentenek. Az alábbi táblázat az új alap havidíjakat tartalmazza (ÁFA nélkül):

Havi díjak (Ft/hó) Tervezet   szerinti   díjak
Havi hurokbérleti díj teljes hurokátengedés esetén   2 399 Ft
Havi hurokbérleti díj részleges hurokátengedés esetén   1 289 Ft
Helyi bitfolyam hozzáférési havi díj   3 323 Ft

2.   A kapcsolódó szolgáltatások díjazása

A kapcsolódó szolgáltatások díjai közül több az eddigi egyszeri díjhoz képest havidíjasításra került. A Hatóság a Magyar Telekom által beadott költségmodellt módosította, ami a kapcsolódó szolgáltatások díjainak nagy mértékű csökkenését eredményezte. Ennek megfelelően például a hurokfelmérés egyszeri díja 75%-kal 9 364 Ft-ra, míg a helyi bitfolyam hozzáférési link havi díja 86%-kal 4 889 Ft-ra csökkent.

Ezen befektetői közlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmaz. Azon megállapítások, melyek nem múltbeli eseményekre vonatkoznak (azaz a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentések), jövőre vonatkozóak. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre a kellő mértéket meghaladó módon támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések azon időpontbeli állapoton alapulnak, amelyben ezen állítások elhangzanak, s nem vállalunk kötelezettséget arra nézve, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján a továbbiakban nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.

A jövőre vonatkozó kijelentések inherens kockázatokkal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek az előretekintő jellegû megállapításoktól. Az ilyen tényezőket többek között a 2004. december 31-én végződött évre vonatkozó, 20-F formátumú éves jelentésünk is részletezi, amelyet az Egyesült Államok Tőzsde- és Értékpapírfelügyeletéhez (SEC), azaz a U.S. Securities and Exchange Commissionhoz nyújtottunk be.