Sajtóközlemények

HATODIK ÉVE A TELEKOM AZ ELSŐ AZ ONLINE MOBIL- ÉS TABLETÉRTÉKESÍTÉSBEN

Budapest, 2024. május 16. 10:00

2023-ban a Magyar Telekom volt a legnagyobb forgalmú mobiltelefon- és tablet értékesítő a magyar online kiskereskedelmi piacon - immár hatodik éve. A teljes online kiskereskedelmi piac 2,7 százalékát tudhatja magáénak a Telekom, amivel az egyik legnagyobb hazai online szereplőnek számít – derült ki a GKID legfrissebb e-kereskedelmi kutatásából.

A Telekom online webshopja hatodik éve tartja piacvezető szerepét a mobilkészülék- és tablet értékesítés területén az online kiskereskedelmi piacon 33%-os részesedéssel. A távközlési szolgáltató online értékesítési felülete közel 11,5%-át adta a mobiltelefon és tablet, szórakoztató elektronika és számítástechnika termékkategóriák összesített hazai online kiskereskedelmi forgalmának 2023-ban, amely közel 24 %-os bővülést jelent –állapította meg a GKID piacelemzése.

A magyarországi e-kereskedelmi piac 2023-ban mindössze 8,5%-kal emelkedett értékben, az online értékesítés a teljes kiskereskedelmen belüli részaránya pedig 9,5%, amely elmarad az egy évvel korábbi szinttől. Az online rendelések száma 7,2%-kal emelkedett, átlépve ezzel az évi 83 millió darab rendelést, viszont az online kosárérték mindössze 1,2%-kal nőtt, amely tavaly 17,8 ezer forint volt egy vásárlásra vetítve. A teljes hazai online értékesítési piacot tekintve a felmérés szerint a forgalom ugyan tudott növekedni, de 2023-ban az előző évhez képest 7,9%-kal kevesebb terméket értékesítettek.

A piaci trendek ellenére a Magyar Telekom esetén mindegyik területen erőteljes bővülés volt megfigyelhető, amely az online szerepkör további erősödését jelzi. A Magyar Telekom 2023-ban a teljes kiskereskedelmi piacot tekintve az átlagnál nagyobb piaci növekedést ért el mobiltelefon és tablet értékesítésből származó bevételben. A kutatás szerint mobiltelefon piacon a Covid időszak elején az ügyfeleknél felhalmozott nagyszámú készüléknél az átlagosan 3 évre kitolt csereciklus lejárata sok esetben épp a tavalyi évre esett, s okozott ezzel keresleti növekedést. Ez a Telekom által hozott mennyiségi (darabszám) értékekben vissza is köszön, miközben az átlagos készülékár tekintetében a piaccal szemben kismértékű növekedés figyelhető meg. A szórakoztató elektronika értékesítési piacán szintén kiválóan teljesített a vállalat 7. helyezést érte el, 19%-os növekedést produkálva. A kategórián belül a TV-készülékek értékesítésére vonatkozóan pedig a Telekom az előző évhez képest 14,7 %-ot nőtt, mellyel a lista 5. helyét szerezte meg.

„A hosszú távú célunk az, hogy a digitalizáció segítségével tuningoljuk Magyarországot: támogatást, digitális jóságokat adjunk az ügyfeleknek, melyekkel jobbá tehetik az életüket. A digitalizáció pedig az ügyfélkiszolgálásban is egyre erősebben testet ölt: online fejlesztéseink során arra törekszünk, hogy előfizetőink a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban intézhessék el ügyeiket és vásárlásaikat, miközben a lehető legjobb élményt nyújtsuk nekik. Büszkeséggel tölt el, hogy a Magyar Telekom online értékesítési csatornái továbbra is a piaci átlag felett tudtak bővülni és a webshopon keresztül 2023-ban közel 200 ezer készülék értékesítés történt.” – mondta el Pereszlényi Zoltán, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

A Magyar Telekom 2023 során összességében 24%-kal növelte online kiskereskedelmi eladásainak értékét, mely így meghaladta a nettó 30,8 milliárd forintot. Bár az online kereskedelemben tavaly tapasztalt lassulás a legnagyobb kereskedők számára is kihívást jelentett, a Magyar Telekom még így is közel 200 ezer db online eszközrendelést teljesített a tavalyi évben. Ezzel a teljes online kiskereskedelmi piac 2,7 százalékát tudhatja magáénak a cég, amivel a továbbra is az egyik legnagyobb hazai online szereplőnek számít.

Az elemzés rámutatott arra is, hogy a turbulens gazdasági környezetben a vásárlók folyamatosan próbálnak alkalmazkodni az új körülményekhez, az átformálódó vásárlói szokások pedig visszafogottabb költéseket eredményeznek. Mindez a Telekomot is arra ösztönözte, hogy részese legyen e probléma megoldásának azáltal, hogy jobbá teszi az emberek életét, továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy mindenkiben megvan az a képesség, hogy a saját életének az alakítója legyen, használja a benne rejlő képességeket és éljen a „ tuning” lehetőségével.A Telekom alkalmazáson keresztül elérhető Magenta Moments programmal pedig személyes módon kedveskedik az ügyfeleiknek: a Magyar Telekom saját ajánlatai és nyereményjátékai mellett partneri kedvezmények széles választéka várja az ügyfeleket.

* Forrás GKID e-Kereskedelmi kutatás 2024/I. e-kereskedelmi kutatási módszertan: A GKID 2013 óta állítja össze a legnagyobb forgalmú e-kereskedők rangsorát. A kutatócég az e-kereskedelmi rangsor összeállításakor csak a magyar nyelvű, forintban árazó, magyarországi operációval működő e-kereskedők sokaságát és online kiskereskedelmi értékesítésből származó forgalmát veszi figyelembe. A részesedések a 2023-as naptári évre vonatkozó, online értékesítésből származó forgalom szerint kerültek meghatározásra. A rangsor alapjául szolgáló sorrendet az online vásárlói mintákon végzett kutatások, publikus adatgyűjtések, valamint a kínálati oldali felmérések és kereskedői adatszolgáltatáson alapuló forgalmi modellezések segítségével határozza meg a GKID. Azon kereskedőknél, ahol az online értékesítésből származó forgalom nem transzparens, vagy publikusan hozzáférhető, a nyilvános rangsorba kerülés feltétele volt a GKID által előzetesen becsült forgalmi súly írásban történő hitelesítése és a nevesítéshez való hozzájárulás.

A cikkben hivatkozott e-kereskedelmi forgalmi adatok kapcsán további információ és háttér:
Digitális Kereskedelmi Körkép 2024 / I. E-ker piac lendületvesztése (gkid.hu)