Sajtóhírek

Kutatók éjszakája - a kutatók köztünk vannak

Budapest, 2006. szeptember 14.

Szeptember 22-én rendezik meg a Kutatók Éjszakáját, melynek keretében számos európai országban egyszerre zajlanak majd a tudományos kutatást népszerűsítő programok. Idén Budapest és Győr csatlakozik a rendezvénysorozathoz, melynek fő célja a kutatás és a tudomány népszerűsítése, a kutatói életpálya vonzóbbá tétele. A magyarországi Kutatók Éjszakájának kiemelt témája „A Föld védelme a tudomány eszközeivel”, vagyis azt járják körül, hogy hogyan segíthetik a különböző tudományterületek együttesen a környezettudatos magatartás kialakítását.

A Kutatók Éjszakája programsorozat Magyarországon is az Európai Bizottság támogatásával valósul meg, a Tempus Közalapítvány, mint koordinátor, valamint a Mindentudás Egyeteme, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a győri Széchenyi István Egyetem közös munkája révén. A programok helyszíne az egyetemek épülete, Budapesten a Jövő Háza Teátruma, valamint a bemutató előadások témájától függően budapesti barlangok, fürdők és a Duna vize.

A Mindentudás Egyeteme televíziós műsora a Jövő Házában

A programok sorából kiemelkedik az a Mindentudás Egyeteme által szervezett élő, interneten is követhető televíziós műsor, amely a fenntartható fejlődés témájához kapcsolódva a természeti katasztrófák, a klímaváltozás, és a tudatos fogyasztás kapcsán felmerülő kérdésekkel foglalkozik. Az este 18.00 órától a Jövő Házában megrendezésre kerülő rendezvény célja, hogy lehetőséget biztosítson a nagyközönség, a civil szakmai szervezetek, az ezeken a területeken jelen lévő gazdasági vállalkozások, cégek, a politikai döntéshozók, valamint a tudósok közötti eszmecserére, egy képileg is élvezhető, pergő vitára.

Az fent említett témákról a Mindentudás Egyeteme szeptember 1-től fórumokat, játékokat, szavazásokat indított honlapján ( www.mindentudas.hu). A szavazások eredményei, a fórumon megjelenő vélemények, az internetes játékok eredményhirdetései mind-mind részét képezik majd a televíziós adásnak. Emellett sor kerül a Tempus Közalapítvány által szervezett versenyek eredményhirdetésére is. Az este folyamán a nézők képes összefoglalót is láthatnak majd a Kutatók Éjszakája különböző budapesti helyszínein, illetve a Jövő Házában lezajlott eseményeiről.

A műsort Juhász Árpád vezeti, aki pályája során elévülhetetlen érdemeket szerzett a tudomány népszerűsítésében, a tudományos ismeretterjesztésben. Több mint 45 éve dolgozik különböző ismeretterjesztő műsorokban szakértőként, műsorvezetőként, szerkesztőként, és közel 25 természetfilmet készített.